Min jul

Julafton firades i år hos farmor där vi åt god mat, delade ut och öppnade julklappar och hade det allmänt mysigt. Vädret ute var då inget julväder alls. Ingen snö, men det stormade och regnade. Och det var högvatten också. När vi skulle fara till gravgården för att tända ljus så blåste det och regnade jätte mycket. Så ljusen ville inte börja brinna och några hade redan slocknat så de fick man tända om igen. 

Juldagen var jag och mina syskon hos mamma där vi också åt julmat förstås, gröt och kaffe. Och det delades ut paket. 

Idag var vi igen hos farmor och åt julmat. Så mycket mat har man nog ätit på de här tre dagarna. 

Men en bra jul har det nog varit. 

 

26.12.2016 kl. 18:12

Julpaus!

Tar en julpaus från bloggen, och kommer tillbaka den 26.12 med ett inlägg om julen. Ha en fin jul, och ta det lugnt och bara njut av julen med dina vänner och din familj! God jul!


22.12.2016 kl. 15:09

Alone- Alan Walker


En låt som jag har hört jätte mycket på denna vecka är denna låt Alone med Alan Walker. Och så märkte jag att jag inte har haft på länge veckans musik så nu kommer den serien tillbaks i bloggen. Och då fick den här sången vara veckans musik denna vecka. 
15.12.2016 kl. 20:03

Cafe och shopping

Idag efter en ganska så kort skoldag, (började 8.45 då hade vi Östra Nylands lucia på besök och det serverades kaffe och lussebullar och jag slutade 13) så hade jag och mamma bestämt träff på stan efter. Hon hade fyllt år på lördagen så jag hade en present åt henne och sedan gick vi på på cafe. Där åt jag den här goda apelsinchoklad prinsesskakan med kaffe. Och min mamma åt en paj. 

Där gav jag min present och hennes kort, och då fick jag även ett presentkort från min mommo. Efter cafet så begav vi oss till Sokos där vi båda handlade. Jag handlade då med mitt presentkort. Och blev väldigt nöjd med mina köp. Efter shoppingen var vi ännu till biblioteket. Nu är jag då hemma igen och tyckte det har varit en bra och skön tisdag hit tills.

Jag shoppade då en Lumene presentförpackning med 5 gelnagellack, en svart eye and eyebrow penna från NYX, ett cream lipstick från NYX i deras serie liquid suede i färgen vintage och en NYX jumbo eye pencil i färgen 604 Milk Lait

13.12.2016 kl. 17:41

Perioder

Inne på en av mina läsperioder just nu. Som ni läste i min andra blogg har jag just läst ut Maresi, och går vidare med temat finlandssvenska författare. Just nu läser jag då Peppe Öhmans bok livet & patriarkatet som handlar om feminism. 

Var på fredagen till biblioteket och lånade denna. Den här veckan ska jag gå och kolla om boken Naondel finns inne. Men kan vara den är utlånad när den är så populär just nu. Har ni tips på bra böcker att läsa som finlandssvenska författare har skrivit? Då är det bara att skriva en kommentar. 

Sista hela veckan skola då, denna vecka är en full vecka. Men nästa vecka är det bara 2 dagar. Och denna vecka kommer att spenderas med läsning, skolarbeten och att paketera in alla julklappar. 

12.12.2016 kl. 00:00

Maresi

På min andra blogg har jag skrivit om boken Maresi. Här hittar du inlägget!

10.12.2016 kl. 21:47

Finlands självständighetsdag och antologi


Idag är det Finlands 99e självständighetsdag. Så jag har varit ledig idag och igår var jag också ledig. Har inte riktigt gjort något speciellt idag varit lite trött ännu efter kryssningen. Men jag och min lillebror var ute och äta på en buffe där serverades 3 olika soppor och kakor. Snart ska jag förstås kolla på balen som sänds i tvn. Sen har jag inga andra planer.

Igår fick jag dessutom veta att jag kom med i poeter.se antologin. Jippi! Detta år skulle man ju skriva ett brev och jag hade ju skrivit ett inlägg om då när jag hade skickat in mitt bidrag så brevet finns på min blogg att läsa. Men jag blev i allafall jätte glad att jag kom med. Och detta blir min femte gång att komma med i deras antologi. Men som hade då ett litet annorlunda tema för detta år. När de andra åren har gått ut på att man skulle skriva en dikt enligt ett tema. Men i år var det då att man skulle skriva ett brev och temat var då fritt. 

Imorgon då skola igen bara 3 dagars skola denna vecka och sedan veckoslut igen. 

06.12.2016 kl. 17:19

Min 20 års dag

Igår den 4e december fyllde jag 20 år. Jag och min mamma spenderade en lång dag i vackra Tallinn. Tidig väckning var igår när vi skulle till Tallinn för att shoppa och ha det allmänt mysigt bara och att fira min dag. Vi åt mycket gott, åt på en kinesisk restaurang Chopstick och det var helt super gott. Var på cafe också. Gick runt i de olika butikerna och fotade även lite. 

Shoppade också väldigt fina saker. Och tyckte resan var jätte mysig och trevligt, fast alla saker inte riktigt gick som man hade velat. 

Så en bra och minnsevärd 20 års dag blev det.05.12.2016 kl. 13:00

Talent factory

Igår var det dagen D den dagen då jag skulle uppträda på Talent factory. Igår var en lång dag med massa väntande hela dagen lång. Ungefär 10 timmar tog allt tillsammans. 

Dagen började med att jag fick mitt artist pass så att jag kunde gå till backstagen och så. Sen efter jag hade anmält mig och fått passet så var det dags att börja vänta på soundcheck i backstagen. I backstagen kunde man äta och dricka det fanns lite smått och gott,  som smörgås, kex och dricka. 

Soundchecken gick bra sen efter en stund väntande. Efter det så skulle man då igen vänta för att få håret fixat och bli sminkad. Studeranden skötte sminkningen och hår som studerade då till det yrket. Efter jag hade fixat håret fick jag då vänta en stund på sminkningen. Jag blev helt okej nöjd med sminkningen och håret. Tyckte bara att pigmentet på ögonskuggorna som de använde inte var det bästa. 

Efter sminkningen och håret var fixat var jag jätte hungrig så gick och köpa något att äta från Coffee House blev blåbärsgröt, smörgås och en smoothie. 

Sen var det inte länge kvar och det började och jag var nr 4 som skulle uppträda totalt var det 18 st uppträdande. Gick till greenroom ( alltså där man kunde se de som uppträdde ) en stund innan en kom och hämtade mig för strax var det min tur. Sedan började jag bli lite nervös när jag stod bakom scenen och väntade.

Äntligen var det min tur, gick fram på scenen och strålkastrarna blände lite i ögonen och man såg inte så bra publiken. Sen började jag då läsa min dikt. Efter jag hade läst den så var där då en jury som gav feedback jag blev jätte nöjd av min feedback enda då att jag inte riktigt minns vad de sa men vi skulle få hem med posten det senare. 

Efter jag hade läst min dikt så gick jag till greenroom igen då för att se deras andras uppträdande och till sist uppträdde Evelina där. 

01.12.2016 kl. 20:33

Veganska pannkakor

Hittade ett recept på veganska pannkakor förra veckan hos Jennifer som jag bara blev och testa. Testade det idag och det var super gott och super lätt att göra. Dock så blev mina lite färglösa, så nästa gång lite varmare värmen på. Gå in och kika på receptet här! Dessutom är de riktigt lätta att göra så rekommenderar att pröva. Jag satte lönnsirap och jordgubbsylt på mina jätte gott. 

28.11.2016 kl. 20:35

Poesin håller på att dö ut i Svenskfinland?

Läste på svenska.yle deras artiklar i serien om poesi. Är ju själv poet och älskar att skriva poesi ju så just såna här saker ligger mig extra varmt om hjärtat. Så då kom det massa tankar upp som är perfekt för att skriva här tror jag iallafall. 

Jag tycker att det är synd att poesin inte är lika populär idag som den varit. Modern poesi behöver ju inte vara tråkigt, det finns massa kul texter att läsa t.ex på nätet på sidan jag använder för att skriva och läsa poeter.se. Där hittar man en massa nyskrivet lite modernare dikter och även såkallade traditionella dikter. Jag tycker att det är bra att skolan tar upp på modermsål lektionerna hur man skriver poesi. För jag tror är en av orsakerna varför jag ens skriver poesi just nu är just de här modesmål lektionerna. Nånting måste ju ha lockat mig. Startat min karriär, att varför jag just börjat skriva poesi, vart mitt intresse har börjat. Det måste nog vara tack vare de där modersmål lektionerna i skolan. 

Dikter finns ju i massa de slags olika former och så, jag tycker att vi alla skulle kunna läsa en dikt iallafall per dag. Du behöver ju inte läsa just nån jätte lång dikt utan t.ex en Haiku eller helt enkelt en kortare dikt kan man läsa. Och om du tycker om att skriva, då ska du absolut pröva på att själv skriva dikter. På detta sätt kanske man får flera personer att öppna ögonen för poesin. Så kanske den inte ses som så tråkig och främmande. Den kan vara modern, rolig och ha med helt vanliga vardagssaker att göra med som vi alla människor varje dag har att göra med. 

En av orsakerna varför jag i veckan lagade ett poesi instagramkonto, var för att flera personer ska ha möjlighet att läsa poesi. Och därför bestämde jag mig också för att bara skriva kortare dikter för just Instagram. Så jag går lite utanför min egen bekvämlighets zon och stil. Så våga läsa dikter, våga skriva dikter. Du kan hitta dikter lite överallt t.ex på nätet, böcker och så. Gå ut och våga läsa och var inte blyg för poesin den biter inte dig. 

bild pixabay.com

24.11.2016 kl. 20:49

Ny instagram: Poesifantasten


Har fixat en ny instagram men denna är då endast med poesi som jag skrivit. Poesin som jag skriver på instagram kommer att vara lite utanför min vanliga stil med dikter och att de är korta dikter. Instagram @poesifantasten
22.11.2016 kl. 19:37

En söndag med julkänslor och nervösitet

Jaha och så var det söndag igen, känns som att söndagar är den dagen som är absolut längst på hela veckan då på ett dåligt sätt. Men iallafall har mina julkänslor börjat komma. Lite julmusik och en fika ( btw Miilo håller med dig fika borde användas mera här på denna andra sidan också) på eftermiddagen var inte så dåligt det heller.

Annat som jag tänker på är två stora saker är nervös om jag kommer med eller inte i årets antologi och troligtvis får jag veta det den här veckan. Och för ett stort uppträdande som jag ska uppträda den 30.11. Så lite blandade tankar denna söndag. Den 30.11 ska jag uppträda på Talentfactory i Borgå det är då för ungdomar. Och jag har då anmält mig och ska förstås läsa en dikt då som jag har skrivit. Men nu först har min nervösitet kommit då jag fattat hur stort egentligen detta är. Dessutom ska Evelina sjunga där som kvällens artist. 

Och ja imorgon börjar då sista praktik veckan. Så himla snabbt min första dagispraktik har gått. Veckorna har bara sprungit förbi. Och haft det super trevligt och gillat detta verkligen. Men snart är det skolbänken som gäller igen innan jullovet snart också börjar. 

20.11.2016 kl. 18:39

Sjuk och Galan 2016

 

Lördag idag och är tyvärr sjuk, blev och fara hem tidigare igår från praktiken. Idag har jag bara sovit, legat i sängen, tittat på film och youtube. Om en timme är min plan att titta på Galan 2016 live om du vill se Galan så gå in kingkong.fi där kan du se live den.

Hoppas jag blir frisk tills måndag för då börjar min sista vecka på praktiken. Har varit där redan 6 veckor och tiden har gått så himla fort. Dessutom är snart julen och min födelsedag här något jag väntar på. Hoppas ni får en fin lördagskväll!

19.11.2016 kl. 17:29

Ratatas vinterlista 

Vad tycker du om vintern?
Vintern är nog inte riktigt min grej, gillar inte kyla. Men är ganska mysigt ändå och roligt att åka pulka.

Hur kommer du se ut i vinter?
Påpälsad om det är kallt ute vinterjacka,handskar,mössa,halsduk

Snö och -20 grader eller snöfritt och +10 grader?
Svår fråga för gillar nog snön men inte kylan, så tar ändå snö och -20 grader. 

Några särskilda planer för din blogg i vinter?
Nja försöka blogga aktivare speciellt på lovet

Vad gör du för att få upp värmen när det är iskall ute?
Ha tillräckligt med kläder på sig, halsduk, handskar, mössa och en tillräcklig varm rock brukar hjälpa. Och en varm tröja under. 

Berätta om ditt bästa vinterminne.
När jag för några år sedan i högstadiet åkte slalom för första gången. Det var en underbar dag och vi hade fantastiskt väder med sol.

Nämn fyra saker du vill göra i vinter.
Mysa, åka pulka, dricka varm kakao och läsa böcker

Nämn kultur du planerar att konsumera inom de närmaste månaderna.
Förstås läsa böcker, se någon film.

Vad vill du att ska vara annorlunda denna vinter i jämförelse med förra vintern?
Att det inte kommer den där hemska köldknäppen som förra vintern då det var -30...-32 grader ute brrr..

14.11.2016 kl. 00:00

 

 

 

-OM MIG-

Daniela Ikäheimo

20 årig bloggare,poet,
hobbyfotograf och frilansare
Lakto ovo vegetarian

min kreativa blogg:
www.lillapoeten.ratata.fi

Utbildad bildartesan
Studerar till närvårdare
Bloggare sedan 2009
Finlandssvensk från Nyland

Kontakt: danielaiblogg@gmail.com

Instagram: Kaleinad

Facebook sida: Daniela I

 

 

Follow