Veganska pannkakor

Hittade ett recept på veganska pannkakor förra veckan hos Jennifer som jag bara blev och testa. Testade det idag och det var super gott och super lätt att göra. Dock så blev mina lite färglösa, så nästa gång lite varmare värmen på. Gå in och kika på receptet här! Dessutom är de riktigt lätta att göra så rekommenderar att pröva. Jag satte lönnsirap och jordgubbsylt på mina jätte gott. 

Publicerad 28.11.2016 kl. 20:35

Poesin håller på att dö ut i Svenskfinland?

Läste på svenska.yle deras artiklar i serien om poesi. Är ju själv poet och älskar att skriva poesi ju så just såna här saker ligger mig extra varmt om hjärtat. Så då kom det massa tankar upp som är perfekt för att skriva här tror jag iallafall. 

Jag tycker att det är synd att poesin inte är lika populär idag som den varit. Modern poesi behöver ju inte vara tråkigt, det finns massa kul texter att läsa t.ex på nätet på sidan jag använder för att skriva och läsa poeter.se. Där hittar man en massa nyskrivet lite modernare dikter och även såkallade traditionella dikter. Jag tycker att det är bra att skolan tar upp på modermsål lektionerna hur man skriver poesi. För jag tror är en av orsakerna varför jag ens skriver poesi just nu är just de här modesmål lektionerna. Nånting måste ju ha lockat mig. Startat min karriär, att varför jag just börjat skriva poesi, vart mitt intresse har börjat. Det måste nog vara tack vare de där modersmål lektionerna i skolan. 

Dikter finns ju i massa de slags olika former och så, jag tycker att vi alla skulle kunna läsa en dikt iallafall per dag. Du behöver ju inte läsa just nån jätte lång dikt utan t.ex en Haiku eller helt enkelt en kortare dikt kan man läsa. Och om du tycker om att skriva, då ska du absolut pröva på att själv skriva dikter. På detta sätt kanske man får flera personer att öppna ögonen för poesin. Så kanske den inte ses som så tråkig och främmande. Den kan vara modern, rolig och ha med helt vanliga vardagssaker att göra med som vi alla människor varje dag har att göra med. 

En av orsakerna varför jag i veckan lagade ett poesi instagramkonto, var för att flera personer ska ha möjlighet att läsa poesi. Och därför bestämde jag mig också för att bara skriva kortare dikter för just Instagram. Så jag går lite utanför min egen bekvämlighets zon och stil. Så våga läsa dikter, våga skriva dikter. Du kan hitta dikter lite överallt t.ex på nätet, böcker och så. Gå ut och våga läsa och var inte blyg för poesin den biter inte dig. 

bild pixabay.com

Publicerad 24.11.2016 kl. 20:49

Ny instagram: Poesifantasten


Har fixat en ny instagram men denna är då endast med poesi som jag skrivit. Poesin som jag skriver på instagram kommer att vara lite utanför min vanliga stil med dikter och att de är korta dikter. Instagram @poesifantasten
Publicerad 22.11.2016 kl. 19:37

En söndag med julkänslor och nervösitet

Jaha och så var det söndag igen, känns som att söndagar är den dagen som är absolut längst på hela veckan då på ett dåligt sätt. Men iallafall har mina julkänslor börjat komma. Lite julmusik och en fika ( btw Miilo håller med dig fika borde användas mera här på denna andra sidan också) på eftermiddagen var inte så dåligt det heller.

Annat som jag tänker på är två stora saker är nervös om jag kommer med eller inte i årets antologi och troligtvis får jag veta det den här veckan. Och för ett stort uppträdande som jag ska uppträda den 30.11. Så lite blandade tankar denna söndag. Den 30.11 ska jag uppträda på Talentfactory i Borgå det är då för ungdomar. Och jag har då anmält mig och ska förstås läsa en dikt då som jag har skrivit. Men nu först har min nervösitet kommit då jag fattat hur stort egentligen detta är. Dessutom ska Evelina sjunga där som kvällens artist. 

Och ja imorgon börjar då sista praktik veckan. Så himla snabbt min första dagispraktik har gått. Veckorna har bara sprungit förbi. Och haft det super trevligt och gillat detta verkligen. Men snart är det skolbänken som gäller igen innan jullovet snart också börjar. 

Publicerad 20.11.2016 kl. 18:39

Sjuk och Galan 2016

 

Lördag idag och är tyvärr sjuk, blev och fara hem tidigare igår från praktiken. Idag har jag bara sovit, legat i sängen, tittat på film och youtube. Om en timme är min plan att titta på Galan 2016 live om du vill se Galan så gå in kingkong.fi där kan du se live den.

Hoppas jag blir frisk tills måndag för då börjar min sista vecka på praktiken. Har varit där redan 6 veckor och tiden har gått så himla fort. Dessutom är snart julen och min födelsedag här något jag väntar på. Hoppas ni får en fin lördagskväll!

Publicerad 19.11.2016 kl. 17:29

Ratatas vinterlista 

Vad tycker du om vintern?
Vintern är nog inte riktigt min grej, gillar inte kyla. Men är ganska mysigt ändå och roligt att åka pulka.

Hur kommer du se ut i vinter?
Påpälsad om det är kallt ute vinterjacka,handskar,mössa,halsduk

Snö och -20 grader eller snöfritt och +10 grader?
Svår fråga för gillar nog snön men inte kylan, så tar ändå snö och -20 grader. 

Några särskilda planer för din blogg i vinter?
Nja försöka blogga aktivare speciellt på lovet

Vad gör du för att få upp värmen när det är iskall ute?
Ha tillräckligt med kläder på sig, halsduk, handskar, mössa och en tillräcklig varm rock brukar hjälpa. Och en varm tröja under. 

Berätta om ditt bästa vinterminne.
När jag för några år sedan i högstadiet åkte slalom för första gången. Det var en underbar dag och vi hade fantastiskt väder med sol.

Nämn fyra saker du vill göra i vinter.
Mysa, åka pulka, dricka varm kakao och läsa böcker

Nämn kultur du planerar att konsumera inom de närmaste månaderna.
Förstås läsa böcker, se någon film.

Vad vill du att ska vara annorlunda denna vinter i jämförelse med förra vintern?
Att det inte kommer den där hemska köldknäppen som förra vintern då det var -30...-32 grader ute brrr..

Publicerad 14.11.2016 kl. 00:00

Winter wonderland

 

Några bilder från den plötsliga vintern som kom med 20 cm snö. Och till slut en selfie och vad mitt hår har växt sedan klippningen i maj, 

 
Publicerad 12.11.2016 kl. 17:03

Latest Instagram

Följ mig detta veckoslut på instagram för att veta vad jag gör. @kaleinad

Publicerad 04.11.2016 kl. 17:30

Julia Degerth gästbloggar: Min unika livsstil

En ny sorts serie startar på bloggen en gång i månaden kommer en person få gästblogga på min blogg först ut är Julia Degerth som har bloggen groniabo.ratata.fi

Jag började leva Zero Waste då jag hörde talas om en fantastiskt inspirerande person vid namn Lauren Singer. En New York-bo som levt fyra år utan att producera avfall. Hon kunde få alla de här årens osorterbara skräp att rymmas i en liten glasburk. När jag insåg att hon faktiskt menade allvar och att hon faktiskt klarade av det och dessutom mådde bra av det, insåg jag att jag också kan göra det.

Så jag bestämde mig för att leva enligt den här fantastiska livsstilen. Många människor tror att det är svårt och tidskrävande – men det är det ju faktiskt inte. Det första jag gjorde var att köpa vissa grejer jag behövde – som bambutandborstar, ingredienser till tandkräm, diskborstar i trä och olika tygpåsar. Jag började välja bort självklara prylar mot ännu mer självklara prylar. Slit och släng-disktrasan ersattes av en långlivad sådan som tål maskintvätt och uppkokning. Den farliga aluminiumrika antiperspiranta deodoranten gav vika för kristallstenen. Engångsrakhyvlar blev en metallrakhyvel med utbytbara bett. Engångsbindor och -tamponger byttes ut mot menskoppen. Spontanshopping och nya prylar fick ge rum för second hand-uppköp.

Allt jag gjorde var egentligen väldigt enkelt. Det är bara det att vi är så vana vid att välja vissa produkter i butiken – som t.ex. en plastdiskborste och köttfärs i plastförpackning – att vi tror att det inte går att välja andra alternativ. Men så är det ju inte. Man måste bara veta hur man gör vissa produkter själv (kokosolja och bakpulver = tandkräm) och veta varifrån man får köpa det man behöver. Jag satsar mycket på att köpa mina råvaror från torget – då sparar jag pengar, får köpa en del rakt av producenten och dessutom undviker jag alla dessa klistermärken som så ofta finns på frukt och grönt. Från Ruohonjuuri köper jag mycket av det jag behöver i hemmet – trasor, diskborstar, tvättnötter, schampo och tvål i påfyllbara flaskor osv. Från Punnitse ja Säästä köper jag nötter, bönor och kikärtor i lösvikt och från loppisar skaffar jag mina kläder. Och från mina föräldrar får jag ofta nappa åt mig sådant som de inte längre behöver.

Det hela är verkligen ganska simpelt och inte alls ett problem. Det är väl det jag tycker att är så fint med ZW. Och det faktum att det gör mig genuint lycklig. Att bli Zero Waste var utan tvekan det bästa val jag någonsin gjort. Kanske du också vill testa?

 

Skrivet av Julia Degerth www.groniabo.ratata.fi

Publicerad 03.11.2016 kl. 17:39

Galan 2016: Mina röster

 

Först av allt vill jag säga att alla är lika värda vinnare! Och att jag funderade om jag skulle skippa helt och hållet i år att skriva om Galan. Kom fram till för några minuter sen att skriver en sammanfattning av mina röster till andra omgången. Det var svårt att välja, när det fanns 3 alternativ och vissa kategorier var mera svårare. Men jag ville skriva detta inlägg för ER och de jag röstat på ska få veta. 

 

Årets blogg:

Danielas Dagbok

 

Årets familjeblogg:

Carola Ekman

 

Årets mode och skönhetsblogg:

Sofias mode

 

Årets hälsoblogg:

Lungan i stormen

 

Årets fotoblogg:

Jarina

 

Årets kreativa blogg:

Lindas lantliga

 

Årets personliga blogg:

Danielas dagbok

 

Årets blogginlägg:

Karolinas Kaos

 

Årets bloggveteran:

Linn Ljung

 

Årets nykomling:

Elin Vidlund

 

Årets Youtuber:

JennaKVlog

 

Årets instagrammare:

Röstade ej

 

Årets podcast:

Röstade ej

 

Årets inspiratör:

Julia Degerth

Publicerad 01.11.2016 kl. 19:39

Frukost med Frukostpodden

Söndagen började super mysigt med en frukost på sängen och första avsnittet av Frukostpodden. Supermysigt och gott var det med frukost på sängen. När jag skriver detta har jag just avslutat en lite sen frukost men härlig. Och jag tipsar er att ni ska gå och lyssna på Frukostpodden för den var super bra. Och är just pefekt att lyssna på till frukosten vilket jag ska göra härefter varje söndag. 

Publicerad 30.10.2016 kl. 11:17

Antologi 2016: Ett brev är en själ

Årets antologi på poeter.se är igång, nu är det dags att ge ditt bidrag. Och det är precis vad jag har gjort idag. Som vissa av er vet så har jag tidigare varit med i antologier med poeter.se. Åren 2012,2013,2014 och 2015 nu får man hålla tummarna för att det även blir detta år. 

Temat för detta år var lite annat utöver det vanliga, istället för att skriva en dikt skulle man skriva ett brev. Och det var precis vad jag gjorde jag valde att skriva ett brev till oss unga som lever i dagens samhälle och nu håller jag tummarna att jag kommer med. 

Mitt brev:

Hej!

Jag ville skriva detta brev till just dig speciellt du som är ung i dagens samhälle. Jag är själv snart 20 år och vet att det är svårt i dagens samhälle. Vi har massa ideal och massa press på oss att prestera varje dag till det bästa. Vi får inte misslyckas, vi ska alltid vara bäst.

Dagens samhälle sätter tung press på oss. Och flera av oss går in i väggen vid ung ålder, eller får en depression. Jag förstår varför vi blir deprimerade så tidigt. Vi har alldeles för höga krav på oss. Vännerna omkring oss kanske sätter press, men speciellt sociala medier är den stora boven i det hela. Vi ser dagligen Instagram poster på folk som "lever det perfekta livet", kanske på ytan ser det ut så. Men på insidan är vi väl alla ändå människor och kanske den där bilden är bara för stunden det "perfekta livet".

Så jag vill att du som är ung, saktar ner. Försöker att inte ta så mycket press på dig själv, låta dig misslyckas för det är mänskligt. Vi är inga robotar som ska kunna prestera till hundra procent varje dag. Vi har våra motgångar i livet och så ska det vara. Ta helt enkelt det lugnt eller åtminstone försöka att ta det lugnt fast det känns svårt.Ta en dag utan sociala medier, utan det där bilderna som ger dig ångest varje dag. Försök se på dig själv och säg att du duger. Ge dig själv komplimanger, och undvik att jämföra dig med andra. Försök att inte ta åt dig all press. Vila mera, man behöver inte alltid heller ha massa program. Ta det helt enkelt lugnt ibland så att du hinner stressa ner mellan varven.

 

Med vänliga hälsningar:
Daniela Ikäheimo

P.S Kom ihåg att just du är bra som du är!

Publicerad 29.10.2016 kl. 18:20

En tidig julklapp

Min första julklapp som jag fick förra veckoslutet av min faster. Ett par vinterskor.


Publicerad 24.10.2016 kl. 20:00

Sent i oktober

Var ute och fota för att se hur naturen ser ut nu så här sent i oktober
Publicerad 22.10.2016 kl. 14:54

Flickan som räddade mitt liv dokumentär

Måste tipsa om denna gripande dokumentär jag såg i måndags. Hogir Hirori som själv har flytt från Irakiska Kurdistan lämnar Sverige i augusti 2014, då hans fru är högravid. Han åker ner till sitt hemland för att berätta om de öden som drabbat över 1,4 miljoner som är på flykt från IS.Dokumentären är viktig just nu tycker jag, rekommenderar att titta på den. Oerhört stark dokumentär och berörande. Ger en inblick av alla de miljontals som är på flykt. 

Han möter många människor på vägen och samtidigt minns han sig egen färd mot Sverige. Han berörs starkt av 11 åriga Souad som också blir flickan som räddar hans liv. 

 

Publicerad 04.10.2016 kl. 21:03

 

-OM MIG-

Daniela Ikäheimo

20 årig poet,
politiker,hobbyfotograf.
Lakto ovo vegetarian

min kreativa blogg:
www.lillapoeten.ratata.fi

Utbildad bildartesan
Studerar till närvårdare
Bloggare sedan 2009
Finlandssvensk från Nyland

Kontakt: danielaiblogg@gmail.com

Instagram: Kaleinad

Facebook sida: Daniela I