Ett veckoslut i Karis

På lördagen tog jag tåget från Helsingfors till Karis. Jag skulle på Motionsskrivar helg, som Svensk Ungdom ordnade. Vi skulle skriva motioner inför Kongressen som är i maj. Så tidigt på lördag morgon tog jag bussen från Borgå som for till Helsingfors. Väl i Helsingfors köpte jag en kaffe och smörgås från Starbucks. 

Hade i tåget en fönsterplats. Väl framme i Karis fick jag skjuts till stället där vi skulle vara. Vi började gå igenom våra idér på motioner som vi sedan började skriva. Sen var det lunch, och sedan skrev vi igen. På kvällen såg vi bl.a på UMK innan jag blev super trött och gick och sova. 

På morgonen gick vi ännu igenom allt efter vi ätit en brunch och sedan for vi mot Helsingfors. Och jag for till Kampen. 

Åt på Memphis i Kampen vegetarisk hamburgare och batatfranskisar det var jätte gott. Sedan fick jag vänta på bussen hem igen. 

 

31.01.2017 kl. 17:49

En ledig måndag

Vilken skön start på veckan, jag var nämligen ledig från skolan idag. Så en bra start på veckan tycker jag. Dagen gick ändå jätte snabbt gick upp vid 8 och lagade frukost, gjorde amerikanska pannkakor. Som jag sedan åt med sirap på och en kopp kaffe till. Så det var en jätte bra start på måndagen, sen njöt jag med frukosten framför datan kollade lite på youtube. Innan klockan bara rusade iväg, skulle föra en grej till ett ställe klockan 11. Så min morgon gick ganska snabbt iväg. Så var jag också och handlade lite ingredienser till middagen och runebergstårtor mums. När jag kom hem åt jag lunch och runebergstårta med kaffe. 

Sen så gjorde jag inte så mycket var lite på datan och klockan igen rusade iväg som den oftast gör. Och min lillebror kom hem och vi spelade Wii. Sedan började jag laga middag. 

Blev en linsgryta med bönor och champinjoner, och ris. Blev jätte gott. Och sen efter det gjorde jag inget speciellt. Imorgon till skolan igen och på eftermiddagen ska jag träffa en kompis som jag inte sett sedan i somras så det ska bli kiva. 

23.01.2017 kl. 19:41

4 poddtips

1. Folkets podd

 

2. Frukostpodden

 

3. Fina flickor håller käft

 

4. Magnus och Peppes podcast

 

 

21.01.2017 kl. 17:35

Söndag

Min morgon började med frukost på sängen och med podcasten Frukostpodden. Så en härlig start på morgonen. Veckoslutet har gått snabbt, den här dagen bara rusade iväg. Vaknade ganska sent också idag, har sysslat med lite saker på datan som jag skulle göra. Övat lite på matematik till en tent. Igår var jag hos farmor, hela familjen var där och det var perfekt väder för pulka åkning. Så vi åkte pulka där och det var roligt. 

Imorgon måndag igen, men har ingen skola så får se vad jag hittar på istället imorgon då. Iallafall har jag tänkt läsa, har lånat en massa böcker som ska läsas. 

 
15.01.2017 kl. 18:15

Bloggprojektet som resulterade i en blogg

 

Ni kanske minns inlägget på bloggen där jag skrev att jag fick en idé för ett bloggprojekt? Nu ligger bloggen uppe, hittade två underbara bloggare Sanna som bloggar på detsannalivet.ratata.fi och Cajsa som bloggar på kalascajsa.blogg.se och vi 3 skapade då bloggen nittiosexorna.ratata.fi. Som just nu har sitt första inlägg uppe. 

13.01.2017 kl. 15:04

Vardagen rullar på

Så var det redan onsdag, och 3 dagar skola har redan passerat detta år. Haft 2 korta dagar och idag en lång. Och imorgon och på fredag har jag igen korta dagar så riktigt en mild skolstart efter jullovet. Fick idag mitt första hjälp kort, vilket är i kraft i 3 år. Det behöver man sedan när man blir närvårdare. Och man går kursen via skolan då är det avgiftsfri dessutom. 

En rolig sak denna vecka är att bloggprojektet framskrider. Har hittat 2 väldigt härliga bloggare, som ska blogga med mig i den gemensamma bloggen. Mera info om bloggen när den är klar och första inlägget har publicerats skriver jag sedan här i bloggen. 

Idag när jag var i stan efter skolan så blev jag väldigt överraskad att vi har fått Spice ice till lilla Borgå. Så blev en glass där. Nu när det ändå finns i Borgå så måste man ju unna sig en glass. Riktigt gott var det. 

Annars så har jag idag kväll hållt på och ändra på designen här i bloggen och blev nu helt nöjd, tycker det ser fräscht ut. Kommentera gärna vad ni tycker om den nya headern. 

 

11.01.2017 kl. 21:29

Jullovet över

Och så var det jullovet över imorgon är det skola igen. Snabbt gick det som det alltid går. De här sista dagarna har jag bara  haft det mysig och slappat. Var hos mamma for på torsdagen och kom hem igår kväll. Och på torsdagen när jag kom så badade vi bastu, åt jätte god vegetarisk lasagne som jag hade lagat och bara myste. Fredagen gjorde vi egentligen inte så mycket utan dagen den bara stack iväg. Men vi åt iallafall vegetarisk tortilla och det var också jätte gott. Sen hade vi också nachos och dipp till. Och sen försökte jag kolla på nån film. 

Men på lördagen for jag och mamma då till Konstfabriken för att shoppa. Det var ännu rea i butikerna. Så jag handlade lite kläder och från Tiger handlade jag en smyckeställning och en makeup organizer. Efter shoppingen som jag iallafall alltid brukar göra så gick vi på cafe. Tyvärr hade dom inte något specialkaffe när vattnet i Borgå måste kokas. Men jag valde iallafall vanligt kaffe, en brownie och världens godaste blåbärsgröt.  Sen på kvällen igår tog jag bussen hem. Och idag har bara klockan tickat snabbt iväg. Men har hunnit vara ute och fota nog. 

Imorgon är det då skola igen. Har en kort dag imorgon så det är ju i allafall skönt. 

08.01.2017 kl. 17:37

10 mål för 2017

bild befunky.com

Igår funderade jag på mina mål för 2017 och kom på 10 mål som jag ska försöka nå eller göra. Sen nästa år i januari kan jag skriva hur och om mina mål blev förverkligade. 

 

1. Åka slalom

Har åkt slalom 2 gånger förut med skolan. Och jag gillade det verkligen nu var det flera år sedan, och vill till backen igen för det är ju så himla roligt.

2. Göra Borgå Biblioteks läsutmaning

När jag hittade denna läsutmaning som dessutom firar Finland 100 år så då bestämde jag genast att hänga på den. Får se hur det går.

3. Läsa mycket

Jag älskar att läsa, men 2016 läste jag inte sådär jätte mycket så 2017 ska verkligen bli ett läsår. 

4. Skriva mycket

Samma här älskar att skriva skrev ganska mycket poesi 2016. Men i år ska det bli mera noveller också.

5. Resa ex London

De enda ställen jag rest utomlands är till Estland och Sverige. Men jag vill verkligen göra en resa lite längre bort en av mina drömställen är London.

6. Göra något med välgörenhet

Här tänkte jag ex att jag skulle ge pengar, eller vara med på något evenemang eller så.

7. Blogga mycket

2016 var kanske inte mitt bästa bloggår men 2017 ska jag satsa på bloggen mera och blogga mera helt enkelt.

8. Ha en super bra sommar med massa program

Ja och sommaren då, den vill jag ha välfylld med massa program och bara annars ha roligt.

9. Gå på pride

2016 var jag på Pride i Helsingfors för första gången. Och det vill jag uppleva igen så 2017 ska jag också gå på priden.

10. Spara pengar

Och till sist det svåraste att försöka spara lite pengar. 

03.01.2017 kl. 16:06

Blommali gästbloggar: Ta hand om din amaryllis efter jul

Har din amaryllis blommat klart för i jul och ser lite ledsen ut? Have no fear - istället för att slänga bort löken kan man få amaryllisen att blomma igen! Så här gör du:
 

 

♢ Klipp bort de utblommade blommorna, men lämna själva blomstängeln tills den vissnat ned eftersom att den samlar näring till löken.
 

♢ Börja sköta om amaryllisen som en vanlig krukväxt. Öka bevattningen (men akta så att inte rötterna börjar mögla) och ge näring med någon veckas mellanrum. Den gillar ljus och kan ställas ut under sommaren.
 

♢ Ge så småningom mindre vatten, sluta sedan helt att vattna och låt bladen vissna. I september-oktober ska löken vila. Förvara den mörkt och svalt tills man på vårvintern kan se en blomknopp. 
 

♢ Ta då fram amaryllisen i rumstemperatur, men vattna sparsamt så att inte stängeln skjuter allt för mycket i höjd och blir ranglig!
 

♢ När amaryllisen blommat ut börjar du om från steg ett igen.

Linneas blogg: blommali.ratata.fi

Källor: omakoti.fialverbacks.se

02.01.2017 kl. 14:44

Sökes 3 bloggare födda 1996 för ett bloggprojekt!

När man plötsligt kommer på en idé som man tycker är super och vill förverkliga den. Så jag fick en super bra ide riktigt just. Och min idé är att 3 bloggare plus jag, som är födda 1996 skulle driva en gemensam blogg här på ratata.fi. Ett sånt bloggprojekt för 2017. Vi skulle skriva om våra tankar, vad vi brinner för, och vardagssaker. 

Så ja om du är född 1996, ta kontakt här eller på min epost:

danielaiblogg@gmail.com så ska vi starta upp en gemensam blogg. 

Jag tror detta blir super bra!

01.01.2017 kl. 19:04

2017

 

Och så var det 2017, bakom mig har jag ett år med både mot och framgångar. Och hoppas 2017 blir ett suveränt år. Mitt första inlägg för detta år också.

Var ut och se på raketer vid tolvslaget och kom in sedan, kallt blev det om fingrarna. Nu ville jag bara skriva detta innan jag ska gå och lägga mig. 

Ja och svårt igen detta år att få bilder på raketer, så det här är väldigt redigerad bild, har lagat alla mina lyckade raketer till en bild. 

01.01.2017 kl. 00:48

Gott nytt år!

Sista dagen på 2016 idag då. Känner mig inte alls taggad för något idag. Gör absolut inget speciellt idag, har inte känt mig på så bra humör idag. Dagen har spenderats med youtube och att vara hemma. Så en ganska så tråkig dag här hos mig idag. 

Ska se om jag orkar gå ut och titta på raketer sedan vid 12 slaget. Men hoppas iallafall att ni har ett bättre nyår än mig.

Gott nytt år!

31.12.2016 kl. 19:30

Mina 9 mest gillade Instagrambilder 2016

Här är mina 9 mest gillade Instagrambilder för 2016 som jag gjort med en sida som heter bestnine2016. Favoriter detta år har då varit vegetarisk mat, som fått verkligen många gillningar på min instagram. Selfies, julgranen hos farmor, och 2 naturbilder från hösten. Min Instagram: Kaleinad

Annars idag är det då näst sista dagen på året, och det har då bara varit en sån här slödag. Gjort typ inget, varit trött så sov till och med lite på dagen. 

Sen har jag då också blivit intervjuat i Lovisas blogg intervjun hittar du här!

30.12.2016 kl. 18:39

Mina höjdpunkter 2016

2016 året då jag vågade ta steget utåt

Året då jag vågade bli mera självständig

 

I Januari var jag på Ungdomens Kyrkodagar 2016

I februari åkte jag för första gången tåg ensam till Tammerfors där jag var på PolitiKurs

I Februari hade jag även två utställningar med mina dikter och foton och då hade jag även en vernissage

April var jag på Svensk Ungdoms kongress i Helsingfors

Maj var jag på ett härligt familjeläger i vackra Pellinge

3 juni jag blev ut examinerad till bildartesan efter 3 år i yrkesskola

I juni var jag också hjälpledare på ett dagsläger för klass 1-3

2 juli och jag var på min första pride i Helsingfors och gick med Svensk Ungdom

I juli var jag också på en Sverige kryssning

I juli spenderade jag också en vecka av sommarlovet i härliga Helsingfors, jag simmade,njöt,shoppade och var bl.a till Sveaborg

Augusti, var på Popfest och hörde på Robin

I augusti började jag också studera till närvårdare

I augusti var jag också på ett läger Sommardagarna på vackra Lekholmen

November och var på läger i Tammerfors på Höstdagarna

Också i november uppträdde på en stor scen med en dikt på Talentfactory

4 december fyllde 20 år och besökte vackra Tallinn med min mamma.

29.12.2016 kl. 00:00

Jullovslista

Visa 3 av dina julklappar

 

 

Vad ska du göra på jullovet?

Läsa, njuta och ta det lugnt.

 

 

Favoritserie?

Just nu ser jag på Skam det har blivit en av mina favoritserier men en annan är också Supernatural

Favoritbok?

Maresi av Maria Turtschaninoff

 

 

3 favoritsaker att göra på jullovet?

Läsa, åka pulka om det finns snö och se på serier.

Vilka förhoppningar har du för 2017?

Hmm, nja egentligen inget speciellt vill mest bara att det ska bli ett bra år. 

Favoritfärg?

Rosa och svart

Ett boktips?

Förr eller senare exploderar jag av John Green

En bok du vill läsa?

Naondel av Maria Turtschaninoff

En film du vill se?

Fifty shades of grey 2

 

28.12.2016 kl. 18:00

 

 

 

-OM MIG-

Daniela Ikäheimo

20 årig bloggare,poet,
hobbyfotograf och frilansare
Lakto ovo vegetarian

min kreativa blogg:
www.lillapoeten.ratata.fi

Utbildad bildartesan
Studerar till närvårdare
Bloggare sedan 2009
Finlandssvensk från Nyland

Kontakt: danielaiblogg@gmail.com

Instagram: Kaleinad

Facebook sida: Daniela I

 

 

Follow