Valborgsmässoafton

Igår var det valborgsmässoafton och vädret var nog väldigt konstigt. Kallt, regnigt och kom ibland t.o.m snö. Vi var hela familjen igår hos vår famo och firade valborgsmässoafton. Mysigt var det nog att vara där. 

Famo hade lagat hemlagade munkar och mjöd, så himla gott. Hemlagade är nog bara så mycket godare än de från butiken. 

Sedan var jag ute en stund i regnet, och fotade. Tulpanerna håller på att komma upp i rabatten. Äntligen börjar man se mera vårtecken där ute också. 

Sen åt vi också förstås mat där. Och så spelade vi Uno och hade det trevligt helt enkelt. 

 

 

Efter klockan 18 så skålade vi med alkoholfri skumpa. Och kollade lite från Helsingfors och Åbo på tvn valborgsfirandet där. 

Så en fin valborgsmässoafton blev det nog men vädret kunde verkligen varit bättre igår. 

#ratatasbloggutmaning

 

Följ mig på Instagram:

 

01.05.2017 kl. 15:27

Lördag

Jaha igår var det så fint väder, soligt och ganska så varmt. Men idag kom den där så kallade takatalvi. Det snöar hos oss som bäst och blåser dessutom. Och ett tunt vitt snötäcke har täckt marken. Jag som hoppades på att våren var här, men nähä. Men som det ser ut nu så ska vädret snart ändra sig och veckan som ska komma ska bli varm och solig det får man verkligen hoppas på.

 

 

Ja så här fint var det igår och soligt och hittade denna fina blomman. 

Idag är det då lördag och snart första maj vilket betyder att det borde vara våren men vädret är nog så konstigt i år. Idag har jag inte riktigt gjort något utan tiden har bara flygit iväg. Tänkte kolla på Skam på arenan då jag är ännu bara på säsong 2 som jag tycker är ganska en så trög säsong. Därför har jag liksom stannat där och de flesta avsnitten på säsong 2 är ganska långa också. 

Men vill se på det så att jag kan se säsong 3 och sen de nyaste avsnitten på Skam. 

Jag brukar se Skam på arenan tips! 

 

29.04.2017 kl. 18:03

Helsingfors del 3 söndag

Denna dag hade jag planerat noga, men alla mina planer ändrades. Hade förhandsbokat till Block by Dylan att jag skulle gå dit och äta brunch klockan 13. Men hade fått på lördagkväll ett meddelande från restaurangen att min brunch är avbokad. Vilket förstås var synd för hade gärna velat gå och äta brunch i Helsingfors. Min andra plan var att gå på ett lopptorg i stan, men vädret var dåligt och bestämde att skippa den planen då jag skulle ha behövt gå en bit dit och tillbaks. 

Istället tog jag metron till Helsingfors Univiersitet, steg av där och begav mig till Helsingfors domkyrka och hamnen. Jag mötte ett grått Helsingfors och lite regn. Och massa folk utanför domkyrkan. Scouterna i Finland hade visst en stor samling där. 

Gick till hamnområdet, och förbi SkyWHeel Helsinki, fast det var mulet och grått väder så var det nog väldigt fint där ändå.

På en liten bro nära färjan till Sveaborg, fanns det massa hänglås.

 

En vacker gata med flaggor.

Sedan tog jag metron igen tillbaks till Itis, där jag shoppade det sista. Tog ett café besök, och sedan tillbaka med metron till lägenheten en sista gång detta veckoslut. 

Detta var alla delar om mitt härliga veckoslut till Helsingfors.

En del om Kiasma kommer ännu upp. 

P.S Glöm inte att delta i Helsingfors Giveawayen, en vinnare kan vinna 5 fina priser

 

26.04.2017 kl. 19:38

Helsingfors del 2 lördag

Min enda hela dag i Helsingfors började ganska tidigt då jag for tidigt iväg till stan. Kollade runt i Forum först, men köpte inget på morgonen. Hade vaknat så tidigt så runt 11 kände jag mig hungrig och for till Fazers cafe i Forum.

 

 
På Fazers cafe beställde jag Cafe mocha och en Sacherkakbit. Det var jätte gott. Brukar faktiskt alltid ta detta då jag besöker Fazers cafe. 
 
 
Då när jag hade planerat vad jag skulle göra i Helsingfors bestämde jag mig för att jag ville gå till ett museum. Och bestämde mig sedan för Kiasma. Ett skillt inlägg om besöket där kommer upp inom en snar framtid på bloggen. 
 
På min lista att göra i Helsingfors stod också att gå till Street Food festivalen bredvid Kiasma. Och just då var vädret helt super och soligt. Men annars var nog vädret så konstigt på veckoslutet, då det plötsligt regnade och kom t.o.m snö. 
 
Jag kollade först lite runt på alternativen, de hade faktiskt massa vegetariska alternativ. Jag tog sedan som jag tror var Thailändskt eller Koreansk mat. Nudlar med tofu det var jätte gott. Och sedan en sommarulle, som inte då var alls i min smak. Men kul att få pröva i allafall.
 
 
Och sedan var det dags för lite shopping, var in på härliga Lush och shoppade där, handlade också på Starbucks och Gina Tricot och på shoppen på Kiasma. 
 
 
Och i stan var jag även in på Starbucks och tog en Caramell Frappucino. Enligt mig är det ett måste till mig då jag är i Helsingfors att besöka Starbucks då jag faktiskt tycker väldigt mycket om deras kaffe.
 
 
Efter en ganska lång dag på stan, tog jag metron tillbaks till lägenheten. Där fixade jag mig till ordning inför Tackfesten som Svensk Ungdom ordnade efter Kommunalvalet. Före Tackfesten så var jag även och lyssnade på Ordförandedebatten, då Svensk Ungdom ska välja en ny ordförande i maj på Kongressen. 
 
Och det var då min lördag. 
 

P.s Läs mitt nyaste inlägg på min andra blogg

http://lillapoeten.ratata.fi/blogg/article-65413-416876-inte-sa-enkelt-alltid

25.04.2017 kl. 19:58

Helsingfors del 1 fredag

Och så var mitt Helsingfors veckoslut slut.
Detta blir ett 3 delars inlägg och detta är första inlägget.

Tog bussen efter skolan från Borgå till Helsingfors så var lite efter 14 där. Var och svänga i lägenheten där jag bodde innan jag tog metron till Itis.

Väl i Itis shoppade jag, bl.a på New Yorker som är en av mina favoritbutiker. Sen åt jag middag där, bestämde att gå på Rax. Och gott var det, tycker att Rax har ganska god pizza nog. Och roligt när de har liksom en buffé.

I Itis hittade jag en fotoautomat, och jag for genast dit och printade ut dom här 2 bilderna. Man kunde välja genom telefonen eller Instagram och jag tog från min Instagram. Dessa 2 bilder blev 2 euro och kosta. En av mina bästa köp tyckte jag. Gillade idén med fotoautomaten, då den var väldigt enkel att använda också.

På kvällen gjorde jag sen inte så mycket, hängde i lägenheten. Var på datan och kollade på solnedgången. Så fint det var. 

24.04.2017 kl. 07:59

Helsingfors Giveaway

Dags för en tävling, som bäst är jag i Helsingfors och då tycker jag det passar bra med en Giveaway med temat Helsingfors. Nu har jag haft ett roligt veckoslut, och vill ge mina läsare någonting också. En lycklig vinnare kan vinna detta: 

Ett armband från Montini, ett par örhängen från Montini, ett Helsingfors kort köpt på Kiasma, ett häfte köpt på Kiasma, och en burk med mintpastiller från Kiasma. 

Armbandet

Örhängena

Tävlingsregler

1. Kommentera att du är med och om du gör punkt 2 kommentera ditt Instagram namn. 

2. Om du vill få en till lott, följ mig på Instagram

@Kaleinad om du redan gör det skriv vad du heter, om du gör det nu skriv också vad du heter på Instagram.

 

En vinnare dras den 13 maj, Tävlingen är öppen för de som bor i Finland och Sverige

23.04.2017 kl. 10:28

Cruelty free - Ej djurtestat

bild pixabay.com
Så här borde kaninerna leva, och inte vara objekt för djurtestning.
 
Detta inlägg vill jag skriva för att få andra personer att få fakta, och sedan bestämma själva hur man vill handla med djurtestade produkter.
 
Som vegetarian, har jag bestämt mig att inte stöda de märken som testar på djur eller säljer till Kina. Märken som säljer till Kina testar automatistk även på djur.
 
Hade ingen aning att smink, skönhetsprodukter, tandkräm och till och med bykpulver testas på djur. Först kring 2015-2016 öppnade jag ögonen för detta men hade ingen aning före det, att i dagens samhälle att sådant händer. Jag blev faktiskt först helt chockad, då jag fick höra att Maybelline testar, min favorit mascara förut kom ju just därifrån. Andra som även testar är Loreal Paris, och förstås massa fler. Sedan började jag då googla om detta, och läste mera på. Nu för tiden har jag mera kunskap. Och det är skönt att veta att jag inte stöder de här märkena mera. 
 
Nuförtiden försöker jag att köpa endast CF märken, förstås kan tyvärr ju misstag hända då jag googlar i butiken om jag är osäker. Men nu förtiden kan jag nog ganska så många märken som är okej. 
 
Det finns flera organisationer som håller koll på ej djurtestade produkter. Bl.a Peta , finns massa sidor där ute men kolla alltid källan först. Och var kritisk till det du läser. 
Nu finns det ju också lite grå zoner, som du får själv bestämma hur du gör. Ett exempel är NYX som nu förtiden är uppköpta av Loreal. NYX testar ej på djur eller säljer till Kina men ägs då av Loreal. Jag har valt att köpa NYX för att få Loreal att öppna ögonen, och se att personer verkligen köper CF produkter. Finns flera andra CF märken som även ägs av ej CF märken också. Men de sakerna tycker jag man själv får ta ställning till.
 
Sidor du kan kolla på:

https://www.crueltyfreeinternational.org/LeapingBunny

 

Här har jag listat några märken som är CF, förstås finns det flera där ute. 

 
21.04.2017 kl. 09:00

Påsken som gick

Förlåt för den dåliga uppdateringen, dagarna går så snabbt förbi. Förra veckoslutet var det påsken, och har visst inte fotat alls något så har inga bilder att visa. Men vi var på lördagen till Flamingo till äventyrsbadet där. Hade inte varit till badet där förut men nog bowlat,shoppat och varit på Megazone där. Så det var roligt nog där, vi simmade, var i bubbelbadet och prövade 2 rutschbanor där.

Sen for vi till famo efteråt och åt påskmat, och memma. Dessutom blev jag övernatten där, och vi har som tradition att lägga ut mössorna till natten på söndag och då kommer påskharen och lägger ägg och godis i mössan. 

På söndagen for jag och syskonen hem, och åt ännu mera päskägg. Och på måndagen hade vi gäster, och då grillade vi i grillstugan. 

Och nu är det redan torsdag och jag vet inte vart veckan gick alls. Men imorgon ska jag till Helsingfors ska vara hela veckoslutet i Helsingfors och göra en massa roliga saker, kommer säkert upp på veckoslutet inlägg om vad jag har sysslat med. 

20.04.2017 kl. 08:44

Valresultat och vårtecken

Igår var det då valdagen, som säkert många hade väntat på. Hade min egen valvaka framför datan, där jag kollade rösterna. Spännande var det, tyvärr blev jag inte invald eller ersättare. Men är glad ändå, glad över de röster jag fick och super glad över att det gick så bra för SFP i Kommunalvalet. Helt super siffror vi fick, och hela 18 mandat. De är jag glad över. 

Tyvärr var ju då min kampanj slut för denna gång, och mitt första val förbi. Men det blir knappast inte mitt sista val, utan vill gärna ställa upp flera gånger. 

Erfarenhet fick jag ju som jag inte haft förut, lärde mig nya saker. Och fick kampanjera med härliga människor och möta andra människor förstås. 

Idag bestämde jag mig för att lyxa till det lite, när valet var förbi. Så gick efter skolan till Cabriolé och tog en choklad prinsesskaka och kaffe. 

På vägen till skolan imorse så såg jag de första blommorna. Och det är ju ett säkert vårtecken. Dessutom var det riktigt fint väder och sol idag och passligt varmt. Så nu är verkligen våren på väg.

10.04.2017 kl. 19:31

Pray for Stockholm

Ett inlägg, som jag hoppades att jag aldrig behövde skriva.

Jag blir arg och samtidigt ledsen för allt som händer i världen just nu. Men idag berörde det mig ännu mera då vårt grannland ett land jag har besökt flera gånger berördes av detta. Det var idag som jag helt ärligt kändes som jag blev trampad på tårna, så nära hände det. 

Jag besökte Stockholm senaste i somras. Jag var på de drabbade stället i somras. Bilden från Sergels torg, är tagen där i somras. 

Jag är orolig för världen som vi lever i, jag är orolig för de attackerna som skett i Paris, St:Petersburg m.fl. Alla drabbade länder är lika viktiga. 

Men på nåt sätt trampade denna händelse mig mera på tårna, då jag besökt landet och gått där i somras. Såna här saker ska aldrig behöva hända. Men faktan är tyvärr framför ögonen på en, och det händer JUST NU, det som inte får hända. 

Pray for Stockholm and for the world, och en ljusare framtid.

07.04.2017 kl. 17:28

1 år på Ratata!

Den 6.4.2016 bestämde jag att byta bloggportal från blogg.se till ratata.fi, hade flera orsaker en av de viktigaste var att jag ville synas mera bland vi finlandssvenskar och ha mera läsare från Finland. 

Jag körde på en testvecka, men det tog inte länge innan jag bestämde mig för att Ratata är den bloggportal som det blir att blogga på. Nu har det gått 1 år sen jag tog det beslutet att börja blogga här. Mycket har hänt sen dess förstås i livet, men också på bloggnivå. Ratata stöder en på ett sätt som blogg.se aldrig nästan gav en. Att få synas på första sidan flera gånger, har känt helt super. Som en lite mindre bloggare är just såna saker otroligt viktigt för att ha orket att fortsätta blogga.

Jag har bloggat sedan 2009, nu är vi redan inne på 2017. Då kan man ju undra hur jag orkat hålla på med detta. En av de viktigaste orsakerna är ju nog att jag älskar att skriva. Så på det sättet känns det som en bra självklarhet att fortsätta. Förstås har jag ju även dagar då blogglusten inte riktigt sitter där, men då får det helt enkelt bli i de perioderna mindre blogginlägg. 

Hur ser jag då på framtiden med mitt bloggande?

Just nu har jag inga planer på att sluta. Jag brinner för detta, och tror jag kommer att sakna det om jag nu idag skulle sluta blogga. Skulle sakna chansen att få skriva, och kunna berätta vad som hänt och så. Det skulle helt enkelt fattas en del av mitt liv som funnits där sedan 2009. Det har helt enkelt blivit en självklarhet för mig att jag bloggar. 

Varför är bilderna försvunna från mitt arkiv på ratata.fi?

Som kanske någon märkt att när man går bakåt i mitt arkiv är bilderna försvunna i mitt arkiv här på ratata. Ja det var så att jag en gång fick en jätte bra idé, tyckte jag då i stunden. Och raderade bilder från bildgalleriet på Ratata. Utan den vetskapen då att bilderna då också försvinner från blogginläggena. Så det är tyvärr en tråkig sak, att de är borta.

Hur känns det att nu har bloggat 1 år på en finlandssvensk bloggportal?

Jag tycker det har kännas helt super. Tiden har gått himla fort, och ångrar inte en sekund att jag bytte bloggportal. Ratata känns just nu och tror jag en tid framöver också bloggportalen som passar just mig. Och troligtvis blir det flera år framöver. 

06.04.2017 kl. 07:00

Väntan på grönskan

Bild arkivet 2014

Så trött på det gråa vädret, och blåsten och de några plusgraderna. Nu vill jag ha sol, blad på träden och blommor överallt. Såg tillbaka på gamla inlägg på förra bloggen, och hittade den bilden från 2014 från april. Så snart så borde blommorna blomma.

Och värmen kommer väl den snart också. 

05.04.2017 kl. 08:22

Veckan som gått

 

På onsdagen förhandsröstade jag, och om du inte har förhandsröstat så hinner du ännu göra det sista dagen är imorgon. Och sen kan man ännu på själva valdagen på söndagen rösta. 

Dessutom hade jag 2 prov den här veckan som gick, så veckan gick mycket ut på att läsa på proven. Oftast har vi prov då när det är periodsbyte vilket det är nu idag. Men min vecka gick jätte snabbt och plötsligt var det fredag. 

 

På fredagen hade jag bestämt träff med min kompis Ronja, och så for jag till henne några timmar. Och hälsade på henne och hennes söta 2 månaders flicka. Vad hon hade växt sen förra gången, och så glad hon var då jag skulle fota henne. 

 

 

På vägen hem i Lidl såg jag dessa rosa tulpaner och tyckte de var så fina och våriga så jag köpte hem en bukett.

På lördagmorgon gjorde jag först kampanj inför valet. Vädret var inte det bästa mitt i allt började det snöa och kallt var det. Nu närmar sig valet dessutom, och det sista med valkampanjen görs ännu denna vecka.

När jag kom hem från kampanjen så gjorde jag lunch åt tortilla med soja. Och sen bakade jag, prövade att baka en vegansk kladdkaka. Den blev helt okej men lite svampig i konstistensen. Så nästa gång prövar jag nog ett annat recept. 

Och på söndagen gjorde jag inget speciellt alls. Och nu är det en ny vecka igen. Men inte lika hektisk som den förra men nog lite att göra denna vecka ännu. 

03.04.2017 kl. 08:20

Hektisk vecka

Äntligen är det vår på riktigt enligt mig, då det har varit varmare väder och solen har lyst de här dagarna. Jag har äntligen bytt till vårkläder. Idag hade jag på mig vårskor och vårjacka. Så glad över att vintern är slut vill ha varmare väder nu genast.

Denna vecka är en hektisk vecka. Både skolarbete och saker inför valet att tänka på. Imorgon startar dessutom förhandsröstningen i Kommunalvalet, och tänkte själv gå och rösta imorgon. 

Dessutom har jag 2 prov denna vecka, för det är periodsbyte nästa vecka. Imorgon har jag ett anatomi prov och på fredag Dietlära prov. Dessutom ska jag göra valkampanj denna vecka omkring här i Lovisa. Och på fredag ska jag även träffa Ronja. Så en hektisk vecka blir det, men nästa vecka borde bli något lugnare hoppas jag. 

28.03.2017 kl. 20:27

Nya glasögon

'


Nu är jag någorlunda frisk, utan då hostan som är kvar och rösten är inte helt ordentlig. På torsdagen var jag äntligen och söka ut mina nya glasögon och solglasögon. 3 veckor tog det, och så glad nu när man har nya. De är fräscha och rätt styrka i dem dessutom. De förra hade jag haft i så många år redan så skönt med nya glasögon.

Igår efter skolan var jag och gjorde kampanj först i Forsby och sen i Liljendal. Nästa vecka börjar ju redan förhandsröstningen så valet närmar sig snabbt. Så massa kampanjtider på gång nu och tycker de är bra att synas just utanför butiker och så. 

25.03.2017 kl. 18:39

 

 

 

-OM MIG-

Daniela Ikäheimo

20 årig bloggare,poet,
hobbyfotograf och frilansare
Lakto ovo vegetarian

min kreativa blogg:
www.lillapoeten.ratata.fi

Utbildad bildartesan
Studerar till närvårdare
Bloggare sedan 2009
Finlandssvensk från Nyland

Kontakt: danielaiblogg@gmail.com

Instagram: Kaleinad

Facebook sida: Daniela I

 

 

Follow