Kiasma

Var första gången till Kiasma den 22.4 då jag var i Helsingfors ett helt veckoslut. Så tyckte det skulle vara roligt att besöka ett museum och valde Kiasma då jag aldrig gått där. Och att Kiasma har nutidskonst vilket jag tyckte blir säkert intressant. Dock kostade det ganska så mycket för biljetten 14 euro skulle de ha.

Här är inne i själva Kiasma tyckte Kiasma var en jätte fin byggnad både inomhus och utomhus. Väldigt luftigt inrett och modernt.

 

I ett rum var det såna här dockor på kappsäckar, och vissa hade någon sorts fallskärm eller så också. Intressant och annorlunda. 

 


 

En av mina favoriter var de här fina glasburkarna med någo sorts blommor och blad som man gjort där inne. 

 

Och i ett annat rum fanns det lite tavlor, och denna gillade jag mest av att där var en häst.
Efter mitt besök på Kiasma så besökte jag också deras shop där jag handlade lite souvenirer. 

#ratatasbloggutmaning

Publicerad 11.05.2017 kl. 07:55

5 bloggtips

I detta inlägg tipsar jag om 5 ratata bloggare som jag ofta brukar läsa deras bloggar. Kolla gärna in deras härliga bloggar. 

 

1. Grön i Åbo

I Julias blogg hittar du tips om bl.a Zero Waste. Och andra härliga inlägg som handlar om bl.a miljö och hennes vardag. 

2. Arts and other drugs

I Jennas blogg hittar du fina bilder från hennes vardag. Riktigt en såndär mysig vardagsblogg. 

3. Sastronauten

I Sandras blogg hittar du bl.a arbeten som hon gjort, hon studerar till Grafisk designer, vardagsinlägg och fina kläder hon sytt. Och underbara bilder. 

4. Kaffepausen

I Rofas blogg hittar du välskrivna inlägg om bl.a samhällsfrågor och vad han har tänkt på sistone. 

5. Spicegirl

I Kanelis blogg hittar du helt underbara bilder av hennes vardag. Och hon har en massa härliga vardagsinlägg där som jag älskar att läsa. 

#ratatasbloggutmaning

Publicerad 09.05.2017 kl. 08:23

Veckoplanering v.19

Haft ett intensivt Kongress veckoslut bakom mig nu, ett inlägg om Kongressen kommer upp senare på bloggen. Men tänkte lägga upp ett inlägg extra idag fast jag bloggade igår. Tänkte börja med en serie här på bloggen som heter Veckoplanering och skriva om min vecka och planer helt enkelt.

- På lördagen ska jag på mitt första ratata evenemang. Jippi väntar så. Det är en författarfrukost med Malin Båtmästar i Helsingfors.

- På söndagen är det morsdag och då ska jag förstås fira min fina mamma <3

- Var idag på tutorplanering vi planerade om hur och vad vi ska göra med de nya ettorna på första skoldagen.

- Sen har jag då som vanligt skola varje dag denna vecka och jobb på tisdag-torsdag. 

Så ser min vecka ut för vecka 19.

 

Publicerad 08.05.2017 kl. 20:46

Vår Haiku

Brukar inte annars visa min poesi här men tänkte att jag gör det denna gång. Detta är en Haiku som jag skrev förra året den 1.5 och en bild från en sommar troligtvis 2015. 

 

Glöm inte att delta i min Giveaway där en vinnare kan vinna 5 saker:

 

#ratatasbloggutmaning

Publicerad 07.05.2017 kl. 07:00

5 saker om mig

 

 

1. Jag älskar att skriva utöver bloggen så skriver jag även noveller och poesi

 

 

2. När jag var mindre älskade jag att stå som modell framför kameran med mina ny inköpta kläder. Var i åldern ca 8-11 år.

 

 

3. Jag har medverkat i 5 böcker. Alla är antologier 4 st har jag deltagit med en dikt och en med ett brev.

 

 

4. Jag är väldigt kräsen av mig då jag tar mina bilder till ex Instagram vill att det ska bli så fin bild som möjligt.

 

5. Böcker, älskar att läsa böcker och att läsa i allmänhet det har jag gillat redan som liten vid ca 9-10 års åldern.

 

Här hittar du intervjun som jag talade om i förra inlägget:

#ratatasbloggutmaning

Publicerad 05.05.2017 kl. 07:00

Äntligen är våren här!

Underbar start på veckan har det varit, för att våren är äntligen här och solen och värmen. Och äntligen börjar allt komma i liv, växterna och blommorna bara blommar på där ute. Helt härligt väder helt enkelt. 

Jag haft massa på gång dessa dagar. Igår ringde de från radion till mig och ville intervjua mig om bussarna då dragit en massa viktiga bussar till stan. Så nu är det tyvärr jätte svårt att åka med bussen då det knappt går några bussar. Ett exempel är idag då jag slutade där vid klockan 14, men bussen hem for först 16.30 som dessutom var 20 minuter försenad så jag var hemma idag först klockan 18. Inte så roligt precis. 

Intervjun borde komma upp imorgon länkar till den när den har kommit upp iallafall. 

Tack vare det underbara vädret har jag bara njutit, var igår på glass efter skolan på terassen i Borgå helt underbart var det. 

 

 
Igår på kvällen var jag på Tjejharmoni det är en grupp som kyrkan har som det ordnas en gång i månaden för över 18 åriga kvinnor. Och igår hade vi då vår avslutning och på temat var Hattfest. Så jag hittade denna hatt hos min famo som har varit min gamlamommos hatt och den är troligtvis från 60 talet.
 
Och idag efter skolan blev jag och vänta på bussen ganska så länge. Men jag och mamma hade bestämt träff och vi var till ett café här i Borgå som heter Cabriolé och vi tog varsin kakbit och kaffe super gott var det.
 
Och imorgon är det redan torsdag då snabbt denna vecka går då när man var ledig på måndagen. 
 

#ratatasbloggutmaning

 

 

Publicerad 03.05.2017 kl. 19:41

Valborgsmässoafton

Igår var det valborgsmässoafton och vädret var nog väldigt konstigt. Kallt, regnigt och kom ibland t.o.m snö. Vi var hela familjen igår hos vår famo och firade valborgsmässoafton. Mysigt var det nog att vara där. 

Famo hade lagat hemlagade munkar och mjöd, så himla gott. Hemlagade är nog bara så mycket godare än de från butiken. 

Sedan var jag ute en stund i regnet, och fotade. Tulpanerna håller på att komma upp i rabatten. Äntligen börjar man se mera vårtecken där ute också. 

Sen åt vi också förstås mat där. Och så spelade vi Uno och hade det trevligt helt enkelt. 

 

 

Efter klockan 18 så skålade vi med alkoholfri skumpa. Och kollade lite från Helsingfors och Åbo på tvn valborgsfirandet där. 

Så en fin valborgsmässoafton blev det nog men vädret kunde verkligen varit bättre igår. 

#ratatasbloggutmaning

 

Följ mig på Instagram:

 

Publicerad 01.05.2017 kl. 15:27

Lördag

Jaha igår var det så fint väder, soligt och ganska så varmt. Men idag kom den där så kallade takatalvi. Det snöar hos oss som bäst och blåser dessutom. Och ett tunt vitt snötäcke har täckt marken. Jag som hoppades på att våren var här, men nähä. Men som det ser ut nu så ska vädret snart ändra sig och veckan som ska komma ska bli varm och solig det får man verkligen hoppas på.

 

 

Ja så här fint var det igår och soligt och hittade denna fina blomman. 

Idag är det då lördag och snart första maj vilket betyder att det borde vara våren men vädret är nog så konstigt i år. Idag har jag inte riktigt gjort något utan tiden har bara flygit iväg. Tänkte kolla på Skam på arenan då jag är ännu bara på säsong 2 som jag tycker är ganska en så trög säsong. Därför har jag liksom stannat där och de flesta avsnitten på säsong 2 är ganska långa också. 

Men vill se på det så att jag kan se säsong 3 och sen de nyaste avsnitten på Skam. 

Jag brukar se Skam på arenan tips! 

 

Publicerad 29.04.2017 kl. 18:03

Helsingfors del 3 söndag

Denna dag hade jag planerat noga, men alla mina planer ändrades. Hade förhandsbokat till Block by Dylan att jag skulle gå dit och äta brunch klockan 13. Men hade fått på lördagkväll ett meddelande från restaurangen att min brunch är avbokad. Vilket förstås var synd för hade gärna velat gå och äta brunch i Helsingfors. Min andra plan var att gå på ett lopptorg i stan, men vädret var dåligt och bestämde att skippa den planen då jag skulle ha behövt gå en bit dit och tillbaks. 

Istället tog jag metron till Helsingfors Univiersitet, steg av där och begav mig till Helsingfors domkyrka och hamnen. Jag mötte ett grått Helsingfors och lite regn. Och massa folk utanför domkyrkan. Scouterna i Finland hade visst en stor samling där. 

Gick till hamnområdet, och förbi SkyWHeel Helsinki, fast det var mulet och grått väder så var det nog väldigt fint där ändå.

På en liten bro nära färjan till Sveaborg, fanns det massa hänglås.

 

En vacker gata med flaggor.

Sedan tog jag metron igen tillbaks till Itis, där jag shoppade det sista. Tog ett café besök, och sedan tillbaka med metron till lägenheten en sista gång detta veckoslut. 

Detta var alla delar om mitt härliga veckoslut till Helsingfors.

En del om Kiasma kommer ännu upp. 

P.S Glöm inte att delta i Helsingfors Giveawayen, en vinnare kan vinna 5 fina priser

 

Publicerad 26.04.2017 kl. 19:38

Helsingfors del 2 lördag

Min enda hela dag i Helsingfors började ganska tidigt då jag for tidigt iväg till stan. Kollade runt i Forum först, men köpte inget på morgonen. Hade vaknat så tidigt så runt 11 kände jag mig hungrig och for till Fazers cafe i Forum.

 

 
På Fazers cafe beställde jag Cafe mocha och en Sacherkakbit. Det var jätte gott. Brukar faktiskt alltid ta detta då jag besöker Fazers cafe. 
 
 
Då när jag hade planerat vad jag skulle göra i Helsingfors bestämde jag mig för att jag ville gå till ett museum. Och bestämde mig sedan för Kiasma. Ett skillt inlägg om besöket där kommer upp inom en snar framtid på bloggen. 
 
På min lista att göra i Helsingfors stod också att gå till Street Food festivalen bredvid Kiasma. Och just då var vädret helt super och soligt. Men annars var nog vädret så konstigt på veckoslutet, då det plötsligt regnade och kom t.o.m snö. 
 
Jag kollade först lite runt på alternativen, de hade faktiskt massa vegetariska alternativ. Jag tog sedan som jag tror var Thailändskt eller Koreansk mat. Nudlar med tofu det var jätte gott. Och sedan en sommarulle, som inte då var alls i min smak. Men kul att få pröva i allafall.
 
 
Och sedan var det dags för lite shopping, var in på härliga Lush och shoppade där, handlade också på Starbucks och Gina Tricot och på shoppen på Kiasma. 
 
 
Och i stan var jag även in på Starbucks och tog en Caramell Frappucino. Enligt mig är det ett måste till mig då jag är i Helsingfors att besöka Starbucks då jag faktiskt tycker väldigt mycket om deras kaffe.
 
 
Efter en ganska lång dag på stan, tog jag metron tillbaks till lägenheten. Där fixade jag mig till ordning inför Tackfesten som Svensk Ungdom ordnade efter Kommunalvalet. Före Tackfesten så var jag även och lyssnade på Ordförandedebatten, då Svensk Ungdom ska välja en ny ordförande i maj på Kongressen. 
 
Och det var då min lördag. 
 

P.s Läs mitt nyaste inlägg på min andra blogg

http://lillapoeten.ratata.fi/blogg/article-65413-416876-inte-sa-enkelt-alltid

Publicerad 25.04.2017 kl. 19:58

Helsingfors del 1 fredag

Och så var mitt Helsingfors veckoslut slut.
Detta blir ett 3 delars inlägg och detta är första inlägget.

Tog bussen efter skolan från Borgå till Helsingfors så var lite efter 14 där. Var och svänga i lägenheten där jag bodde innan jag tog metron till Itis.

Väl i Itis shoppade jag, bl.a på New Yorker som är en av mina favoritbutiker. Sen åt jag middag där, bestämde att gå på Rax. Och gott var det, tycker att Rax har ganska god pizza nog. Och roligt när de har liksom en buffé.

I Itis hittade jag en fotoautomat, och jag for genast dit och printade ut dom här 2 bilderna. Man kunde välja genom telefonen eller Instagram och jag tog från min Instagram. Dessa 2 bilder blev 2 euro och kosta. En av mina bästa köp tyckte jag. Gillade idén med fotoautomaten, då den var väldigt enkel att använda också.

På kvällen gjorde jag sen inte så mycket, hängde i lägenheten. Var på datan och kollade på solnedgången. Så fint det var. 

Publicerad 24.04.2017 kl. 07:59

Helsingfors Giveaway

Dags för en tävling, som bäst är jag i Helsingfors och då tycker jag det passar bra med en Giveaway med temat Helsingfors. Nu har jag haft ett roligt veckoslut, och vill ge mina läsare någonting också. En lycklig vinnare kan vinna detta: 

Ett armband från Montini, ett par örhängen från Montini, ett Helsingfors kort köpt på Kiasma, ett häfte köpt på Kiasma, och en burk med mintpastiller från Kiasma. 

Armbandet

Örhängena

Tävlingsregler

1. Kommentera att du är med och om du gör punkt 2 kommentera ditt Instagram namn. 

2. Om du vill få en till lott, följ mig på Instagram

@Kaleinad om du redan gör det skriv vad du heter, om du gör det nu skriv också vad du heter på Instagram.

 

En vinnare dras den 13 maj, Tävlingen är öppen för de som bor i Finland och Sverige

Publicerad 23.04.2017 kl. 10:28

Cruelty free - Ej djurtestat

bild pixabay.com
Så här borde kaninerna leva, och inte vara objekt för djurtestning.
 
Detta inlägg vill jag skriva för att få andra personer att få fakta, och sedan bestämma själva hur man vill handla med djurtestade produkter.
 
Som vegetarian, har jag bestämt mig att inte stöda de märken som testar på djur eller säljer till Kina. Märken som säljer till Kina testar automatistk även på djur.
 
Hade ingen aning att smink, skönhetsprodukter, tandkräm och till och med bykpulver testas på djur. Först kring 2015-2016 öppnade jag ögonen för detta men hade ingen aning före det, att i dagens samhälle att sådant händer. Jag blev faktiskt först helt chockad, då jag fick höra att Maybelline testar, min favorit mascara förut kom ju just därifrån. Andra som även testar är Loreal Paris, och förstås massa fler. Sedan började jag då googla om detta, och läste mera på. Nu för tiden har jag mera kunskap. Och det är skönt att veta att jag inte stöder de här märkena mera. 
 
Nuförtiden försöker jag att köpa endast CF märken, förstås kan tyvärr ju misstag hända då jag googlar i butiken om jag är osäker. Men nu förtiden kan jag nog ganska så många märken som är okej. 
 
Det finns flera organisationer som håller koll på ej djurtestade produkter. Bl.a Peta , finns massa sidor där ute men kolla alltid källan först. Och var kritisk till det du läser. 
Nu finns det ju också lite grå zoner, som du får själv bestämma hur du gör. Ett exempel är NYX som nu förtiden är uppköpta av Loreal. NYX testar ej på djur eller säljer till Kina men ägs då av Loreal. Jag har valt att köpa NYX för att få Loreal att öppna ögonen, och se att personer verkligen köper CF produkter. Finns flera andra CF märken som även ägs av ej CF märken också. Men de sakerna tycker jag man själv får ta ställning till.
 
Sidor du kan kolla på:

https://www.crueltyfreeinternational.org/LeapingBunny

 

Här har jag listat några märken som är CF, förstås finns det flera där ute. 

 
Publicerad 21.04.2017 kl. 09:00

Påsken som gick

Förlåt för den dåliga uppdateringen, dagarna går så snabbt förbi. Förra veckoslutet var det påsken, och har visst inte fotat alls något så har inga bilder att visa. Men vi var på lördagen till Flamingo till äventyrsbadet där. Hade inte varit till badet där förut men nog bowlat,shoppat och varit på Megazone där. Så det var roligt nog där, vi simmade, var i bubbelbadet och prövade 2 rutschbanor där.

Sen for vi till famo efteråt och åt påskmat, och memma. Dessutom blev jag övernatten där, och vi har som tradition att lägga ut mössorna till natten på söndag och då kommer påskharen och lägger ägg och godis i mössan. 

På söndagen for jag och syskonen hem, och åt ännu mera päskägg. Och på måndagen hade vi gäster, och då grillade vi i grillstugan. 

Och nu är det redan torsdag och jag vet inte vart veckan gick alls. Men imorgon ska jag till Helsingfors ska vara hela veckoslutet i Helsingfors och göra en massa roliga saker, kommer säkert upp på veckoslutet inlägg om vad jag har sysslat med. 

Publicerad 20.04.2017 kl. 08:44

Valresultat och vårtecken

Igår var det då valdagen, som säkert många hade väntat på. Hade min egen valvaka framför datan, där jag kollade rösterna. Spännande var det, tyvärr blev jag inte invald eller ersättare. Men är glad ändå, glad över de röster jag fick och super glad över att det gick så bra för SFP i Kommunalvalet. Helt super siffror vi fick, och hela 18 mandat. De är jag glad över. 

Tyvärr var ju då min kampanj slut för denna gång, och mitt första val förbi. Men det blir knappast inte mitt sista val, utan vill gärna ställa upp flera gånger. 

Erfarenhet fick jag ju som jag inte haft förut, lärde mig nya saker. Och fick kampanjera med härliga människor och möta andra människor förstås. 

Idag bestämde jag mig för att lyxa till det lite, när valet var förbi. Så gick efter skolan till Cabriolé och tog en choklad prinsesskaka och kaffe. 

På vägen till skolan imorse så såg jag de första blommorna. Och det är ju ett säkert vårtecken. Dessutom var det riktigt fint väder och sol idag och passligt varmt. Så nu är verkligen våren på väg.

Publicerad 10.04.2017 kl. 19:31