Winter wonderland

 

Några bilder från den plötsliga vintern som kom med 20 cm snö. Och till slut en selfie och vad mitt hår har växt sedan klippningen i maj, 

 
12.11.2016 kl. 17:03

Latest Instagram

Följ mig detta veckoslut på instagram för att veta vad jag gör. @kaleinad

04.11.2016 kl. 17:30

Julia Degerth gästbloggar: Min unika livsstil

En ny sorts serie startar på bloggen en gång i månaden kommer en person få gästblogga på min blogg först ut är Julia Degerth som har bloggen groniabo.ratata.fi

Jag började leva Zero Waste då jag hörde talas om en fantastiskt inspirerande person vid namn Lauren Singer. En New York-bo som levt fyra år utan att producera avfall. Hon kunde få alla de här årens osorterbara skräp att rymmas i en liten glasburk. När jag insåg att hon faktiskt menade allvar och att hon faktiskt klarade av det och dessutom mådde bra av det, insåg jag att jag också kan göra det.

Så jag bestämde mig för att leva enligt den här fantastiska livsstilen. Många människor tror att det är svårt och tidskrävande – men det är det ju faktiskt inte. Det första jag gjorde var att köpa vissa grejer jag behövde – som bambutandborstar, ingredienser till tandkräm, diskborstar i trä och olika tygpåsar. Jag började välja bort självklara prylar mot ännu mer självklara prylar. Slit och släng-disktrasan ersattes av en långlivad sådan som tål maskintvätt och uppkokning. Den farliga aluminiumrika antiperspiranta deodoranten gav vika för kristallstenen. Engångsrakhyvlar blev en metallrakhyvel med utbytbara bett. Engångsbindor och -tamponger byttes ut mot menskoppen. Spontanshopping och nya prylar fick ge rum för second hand-uppköp.

Allt jag gjorde var egentligen väldigt enkelt. Det är bara det att vi är så vana vid att välja vissa produkter i butiken – som t.ex. en plastdiskborste och köttfärs i plastförpackning – att vi tror att det inte går att välja andra alternativ. Men så är det ju inte. Man måste bara veta hur man gör vissa produkter själv (kokosolja och bakpulver = tandkräm) och veta varifrån man får köpa det man behöver. Jag satsar mycket på att köpa mina råvaror från torget – då sparar jag pengar, får köpa en del rakt av producenten och dessutom undviker jag alla dessa klistermärken som så ofta finns på frukt och grönt. Från Ruohonjuuri köper jag mycket av det jag behöver i hemmet – trasor, diskborstar, tvättnötter, schampo och tvål i påfyllbara flaskor osv. Från Punnitse ja Säästä köper jag nötter, bönor och kikärtor i lösvikt och från loppisar skaffar jag mina kläder. Och från mina föräldrar får jag ofta nappa åt mig sådant som de inte längre behöver.

Det hela är verkligen ganska simpelt och inte alls ett problem. Det är väl det jag tycker att är så fint med ZW. Och det faktum att det gör mig genuint lycklig. Att bli Zero Waste var utan tvekan det bästa val jag någonsin gjort. Kanske du också vill testa?

 

Skrivet av Julia Degerth www.groniabo.ratata.fi

03.11.2016 kl. 17:39

Galan 2016: Mina röster

 

Först av allt vill jag säga att alla är lika värda vinnare! Och att jag funderade om jag skulle skippa helt och hållet i år att skriva om Galan. Kom fram till för några minuter sen att skriver en sammanfattning av mina röster till andra omgången. Det var svårt att välja, när det fanns 3 alternativ och vissa kategorier var mera svårare. Men jag ville skriva detta inlägg för ER och de jag röstat på ska få veta. 

 

Årets blogg:

Danielas Dagbok

 

Årets familjeblogg:

Carola Ekman

 

Årets mode och skönhetsblogg:

Sofias mode

 

Årets hälsoblogg:

Lungan i stormen

 

Årets fotoblogg:

Jarina

 

Årets kreativa blogg:

Lindas lantliga

 

Årets personliga blogg:

Danielas dagbok

 

Årets blogginlägg:

Karolinas Kaos

 

Årets bloggveteran:

Linn Ljung

 

Årets nykomling:

Elin Vidlund

 

Årets Youtuber:

JennaKVlog

 

Årets instagrammare:

Röstade ej

 

Årets podcast:

Röstade ej

 

Årets inspiratör:

Julia Degerth

01.11.2016 kl. 19:39

Frukost med Frukostpodden

Söndagen började super mysigt med en frukost på sängen och första avsnittet av Frukostpodden. Supermysigt och gott var det med frukost på sängen. När jag skriver detta har jag just avslutat en lite sen frukost men härlig. Och jag tipsar er att ni ska gå och lyssna på Frukostpodden för den var super bra. Och är just pefekt att lyssna på till frukosten vilket jag ska göra härefter varje söndag. 

30.10.2016 kl. 11:17

Antologi 2016: Ett brev är en själ

Årets antologi på poeter.se är igång, nu är det dags att ge ditt bidrag. Och det är precis vad jag har gjort idag. Som vissa av er vet så har jag tidigare varit med i antologier med poeter.se. Åren 2012,2013,2014 och 2015 nu får man hålla tummarna för att det även blir detta år. 

Temat för detta år var lite annat utöver det vanliga, istället för att skriva en dikt skulle man skriva ett brev. Och det var precis vad jag gjorde jag valde att skriva ett brev till oss unga som lever i dagens samhälle och nu håller jag tummarna att jag kommer med. 

Mitt brev:

Hej!

Jag ville skriva detta brev till just dig speciellt du som är ung i dagens samhälle. Jag är själv snart 20 år och vet att det är svårt i dagens samhälle. Vi har massa ideal och massa press på oss att prestera varje dag till det bästa. Vi får inte misslyckas, vi ska alltid vara bäst.

Dagens samhälle sätter tung press på oss. Och flera av oss går in i väggen vid ung ålder, eller får en depression. Jag förstår varför vi blir deprimerade så tidigt. Vi har alldeles för höga krav på oss. Vännerna omkring oss kanske sätter press, men speciellt sociala medier är den stora boven i det hela. Vi ser dagligen Instagram poster på folk som "lever det perfekta livet", kanske på ytan ser det ut så. Men på insidan är vi väl alla ändå människor och kanske den där bilden är bara för stunden det "perfekta livet".

Så jag vill att du som är ung, saktar ner. Försöker att inte ta så mycket press på dig själv, låta dig misslyckas för det är mänskligt. Vi är inga robotar som ska kunna prestera till hundra procent varje dag. Vi har våra motgångar i livet och så ska det vara. Ta helt enkelt det lugnt eller åtminstone försöka att ta det lugnt fast det känns svårt.Ta en dag utan sociala medier, utan det där bilderna som ger dig ångest varje dag. Försök se på dig själv och säg att du duger. Ge dig själv komplimanger, och undvik att jämföra dig med andra. Försök att inte ta åt dig all press. Vila mera, man behöver inte alltid heller ha massa program. Ta det helt enkelt lugnt ibland så att du hinner stressa ner mellan varven.

 

Med vänliga hälsningar:
Daniela Ikäheimo

P.S Kom ihåg att just du är bra som du är!

29.10.2016 kl. 18:20

En tidig julklapp

Min första julklapp som jag fick förra veckoslutet av min faster. Ett par vinterskor.


24.10.2016 kl. 20:00

Sent i oktober

Var ute och fota för att se hur naturen ser ut nu så här sent i oktober
22.10.2016 kl. 14:54

Flickan som räddade mitt liv dokumentär

Måste tipsa om denna gripande dokumentär jag såg i måndags. Hogir Hirori som själv har flytt från Irakiska Kurdistan lämnar Sverige i augusti 2014, då hans fru är högravid. Han åker ner till sitt hemland för att berätta om de öden som drabbat över 1,4 miljoner som är på flykt från IS.Dokumentären är viktig just nu tycker jag, rekommenderar att titta på den. Oerhört stark dokumentär och berörande. Ger en inblick av alla de miljontals som är på flykt. 

Han möter många människor på vägen och samtidigt minns han sig egen färd mot Sverige. Han berörs starkt av 11 åriga Souad som också blir flickan som räddar hans liv. 

 

04.10.2016 kl. 21:03

Dålig bloggning

Aj då har inte bloggat på ett tag, haft mindre blogglust och varit borta härifrån men så fort blogglusten kommer tillbaka kommer det inlägg. 

Iallafall har den lite kommit tillbaka så visar mina senaste instagram bilder. 

 

 

22.09.2016 kl. 21:15

Hudvård new in

Äntligen har jag börjat uppdatera min hudvård till cruelty free också. Har hittils sen förra året försökt att köpa endast cruelty free smink och shampoo och balsam. Men nu har jag även deodrant, och ansiktsprodukter. Jag har faktiskt inte berättat här i bloggen att jag har tagit steget vidare i vegetarianska världen. Förra året blev jag ju demivegetarian. Men nu har jag i ca 2 veckors tid vari Lakto ovo vegetarian. Alltså jag äter ägg och mjölkprodukter ur djurvärlden. Och bra har det gått.

Men vidare till produkterna, var till Sokos idag för att kolla utbudet och blev fakitskt glad när jag hittade deodrant, ansiktskräm, finnmedel och ansiktstvätt från märken som ej testar på djur.

 

31.08.2016 kl. 20:38

ett ögonblick ifrån

Ett andetag ifrån
att sväljas
att rinna bort
i tidens sand

ett ögonblick ifrån
att dö

en sekund ifrån
kunde jag hållt hårt

ett lösare handslag
och jag skulle fallit
rasat


men här går jag
tills tiden runnit ut.

bara ett andetag ifrån

25.8.2016

25.08.2016 kl. 21:33

Första skoldagen

Idag började jag då studera till närvårdare första skoldagen var det idag då. Och vädret har inte varit alls på ens sida idag, det ösregnade när jag skulle gå till skolan. Och det har varit ganska svalt idag, säkra tecken på att hösten börjar tyvärr komma. Idag var det iallafall en jätte spännande dag. Alltid spännande och nervöst att börja i en ny skola.

Men bra gick det, idag började vi 9 och slutade 15. Och gick igenom lite allt möjligt som har med studierna att göra. Dessutom lekte vi lite bekantingslekar som tutorerna ordnade.

God lunch hade skolan också det är ju också bra. Skulle både ha allergimat och vegetarisk mat men köket kunde som tur snabbt fixa fram mat åt mig.

10.08.2016 kl. 20:23

Back to school

Jaha så började detta sommarlov då lida mot sitt slut för på onsdagen börjar skolan igen, och någonslags normal vardag börjar formas igen. Fast jag varit ledigt endast 2 veckor och jobbat de andra har jag hunnit med mycket kiva. Har varit på kryssning, Pride, piknik, hört på 3 olika artister Robin, Janna och Arttu Wiskari. Jag har varit i Helsingfors några dagar och hade helt super kiva där några dagar med bl.a shopping och Borgbacken och Sveaborg. Jag har dessutom handlat lite skolsaker, penal, häften, pärm och en ny skolväska. Och såklart en kalender som jag gjorde pärmen själv.

Så ja jag är faktiskt helt glad över mitt sommarlov och ser framemot hösten på en ny skola.

08.08.2016 kl. 20:12

Dermosil beställning

Handlade denna vecka på dermoshop, och idag kom produkterna. Väldigt snabb leverans 2 dagar tog det. Enligt sidan ska produkterna vara ej djurtestat så litade på det.

De 2 första produkterna är shampoo och balsam. Tog deras vanliga familjeshampoo och balsam men i doften red orange.

Och sedan passade jag även att handla lite produkter i mindre förpackning bra att ha i handväskan eller på en resa. En body lotion, och ett sminkbortagning för ansiktet i en mousse variant.

Och till sist köpte jag en sådan nail polish remover som tar bort det som gått förbi nageln då man lackar naglarna.

25.07.2016 kl. 08:02

 

 

 

-OM MIG-

Daniela Ikäheimo

20 årig bloggare,poet,
hobbyfotograf och frilansare
Lakto ovo vegetarian

min kreativa blogg:
www.lillapoeten.ratata.fi

Utbildad bildartesan
Studerar till närvårdare
Bloggare sedan 2009
Finlandssvensk från Nyland

Kontakt: danielaiblogg@gmail.com

Instagram: Kaleinad

Facebook sida: Daniela I

 

 

Follow