Blommali gästbloggar: Ta hand om din amaryllis efter jul

Har din amaryllis blommat klart för i jul och ser lite ledsen ut? Have no fear - istället för att slänga bort löken kan man få amaryllisen att blomma igen! Så här gör du:
 

 

♢ Klipp bort de utblommade blommorna, men lämna själva blomstängeln tills den vissnat ned eftersom att den samlar näring till löken.
 

♢ Börja sköta om amaryllisen som en vanlig krukväxt. Öka bevattningen (men akta så att inte rötterna börjar mögla) och ge näring med någon veckas mellanrum. Den gillar ljus och kan ställas ut under sommaren.
 

♢ Ge så småningom mindre vatten, sluta sedan helt att vattna och låt bladen vissna. I september-oktober ska löken vila. Förvara den mörkt och svalt tills man på vårvintern kan se en blomknopp. 
 

♢ Ta då fram amaryllisen i rumstemperatur, men vattna sparsamt så att inte stängeln skjuter allt för mycket i höjd och blir ranglig!
 

♢ När amaryllisen blommat ut börjar du om från steg ett igen.

Linneas blogg: blommali.ratata.fi

Källor: omakoti.fialverbacks.se

02.01.2017 kl. 14:44

Julia Degerth gästbloggar: Min unika livsstil

En ny sorts serie startar på bloggen en gång i månaden kommer en person få gästblogga på min blogg först ut är Julia Degerth som har bloggen groniabo.ratata.fi

Jag började leva Zero Waste då jag hörde talas om en fantastiskt inspirerande person vid namn Lauren Singer. En New York-bo som levt fyra år utan att producera avfall. Hon kunde få alla de här årens osorterbara skräp att rymmas i en liten glasburk. När jag insåg att hon faktiskt menade allvar och att hon faktiskt klarade av det och dessutom mådde bra av det, insåg jag att jag också kan göra det.

Så jag bestämde mig för att leva enligt den här fantastiska livsstilen. Många människor tror att det är svårt och tidskrävande – men det är det ju faktiskt inte. Det första jag gjorde var att köpa vissa grejer jag behövde – som bambutandborstar, ingredienser till tandkräm, diskborstar i trä och olika tygpåsar. Jag började välja bort självklara prylar mot ännu mer självklara prylar. Slit och släng-disktrasan ersattes av en långlivad sådan som tål maskintvätt och uppkokning. Den farliga aluminiumrika antiperspiranta deodoranten gav vika för kristallstenen. Engångsrakhyvlar blev en metallrakhyvel med utbytbara bett. Engångsbindor och -tamponger byttes ut mot menskoppen. Spontanshopping och nya prylar fick ge rum för second hand-uppköp.

Allt jag gjorde var egentligen väldigt enkelt. Det är bara det att vi är så vana vid att välja vissa produkter i butiken – som t.ex. en plastdiskborste och köttfärs i plastförpackning – att vi tror att det inte går att välja andra alternativ. Men så är det ju inte. Man måste bara veta hur man gör vissa produkter själv (kokosolja och bakpulver = tandkräm) och veta varifrån man får köpa det man behöver. Jag satsar mycket på att köpa mina råvaror från torget – då sparar jag pengar, får köpa en del rakt av producenten och dessutom undviker jag alla dessa klistermärken som så ofta finns på frukt och grönt. Från Ruohonjuuri köper jag mycket av det jag behöver i hemmet – trasor, diskborstar, tvättnötter, schampo och tvål i påfyllbara flaskor osv. Från Punnitse ja Säästä köper jag nötter, bönor och kikärtor i lösvikt och från loppisar skaffar jag mina kläder. Och från mina föräldrar får jag ofta nappa åt mig sådant som de inte längre behöver.

Det hela är verkligen ganska simpelt och inte alls ett problem. Det är väl det jag tycker att är så fint med ZW. Och det faktum att det gör mig genuint lycklig. Att bli Zero Waste var utan tvekan det bästa val jag någonsin gjort. Kanske du också vill testa?

 

Skrivet av Julia Degerth www.groniabo.ratata.fi

03.11.2016 kl. 17:39

 

 

 

-OM MIG-

Daniela Ikäheimo

20 årig bloggare,poet,
hobbyfotograf och frilansare
Lakto ovo vegetarian

min kreativa blogg:
www.lillapoeten.ratata.fi

Utbildad bildartesan
Studerar till närvårdare
Bloggare sedan 2009
Finlandssvensk från Nyland

Kontakt: danielaiblogg@gmail.com

Instagram: Kaleinad

Facebook sida: Daniela I

 

 

Follow