November snart slut

Vet inte vart dagarna/veckorna har gått. Tiden har löpt så himla snabbt och snart är det december. Iallafall november har gått så himla fort. Snart så fyller jag år igen, tyckte det var nyligen jag fyllde 20 år. Men nej ett helt år har igen passerat sen förra året. 

Förra året firade jag i Tallinn min födelsedag, det var så mysigt och härligt. Jag och min mamma tillsammans en dag i Tallinn, med shopping, cafebesök och mat. Dessutom prövade jag första gången på asiatisk mat då vi åt på en Kina restaurang. Inlägget kan läsas här.

Har tänkt skriva i december en årsresume som jag gjorde förra året, då jag tar upp vad som hänt och vad jag gjort detta år. 

 

Idag är det då torsdag, min sista dag på praktiken var idag. Och imorgon har jag en ledig fredag så skönt med lite lediga dagar. På lördagen ska jag till frisören, har velat klippa mig lite och nu blir det av. Skönt att få det gjort. Och på måndagen är man tillbaka då i skolbänken. 

Beställde en bok förra månaden som jag så länge väntat på Therese Lindgrens nya bok Vem bryr sig, med autograf. Och läste ut den ganska så snabbt, följer även Therese på Youtube hon är en av mina favoriter och inspiratörer. Och har inspirerat mig till den vegetariska kosten. 

 

 

23.11.2017 kl. 15:15

Första snön

Första snön den kom i veckan i onsdag- torsdag tror jag, kom väldigt mycket snö faktiskt. Snabbt blev det vinter, men nu har nästan allt smält då det regnat. Men så fint det var de få dagarna snön var här. 

Enda minuset med snön var att jag fick gå till praktiken några dagar, men imorgon går det nog att cykla igen.

Annat jag gjort denna vecka än praktiserat är att igår firade vi min ena bonussyster som fyllde 18 år, veckolsutet före firade vi mina 2 syskon också. Vi har väldigt många som fyller år i oktober så det blir lite kalas på kalas. Men nu fyller ingen år på länge tills december då jag fyller 21. 29.10.2017 kl. 20:17

21 oktober

Här har varit tyst ett tag, då fokuset har varit på min praktik. 2 veckor har redan gått av 7 på praktiken. Praktiserar på ett åldringshem i sju veckor som en del av min utbildning till närvårdare. 

Så tiden har gått fort nog på praktiken de första två veckorna och såklart har man lärt sig mycket nytt. 

Annars har jag inte gjort något speciellt egentligen utan att min lillebror har fyllt år och så fyller snart min lillasyster år och de ska vi fira imorgon. 

Snart har hela oktober gått och november här, minusgrader var det första gången på torsdagen. Och jag hoppas att det inte riktigt ännu kommer snö. Men nog att det kommer snö sedan i vinter. 

Om ca 1 månad och 10 dagar har jag dessutom själv födelsedag, men har inte riktigt planerat ännu vad jag ska göra då. 

 

 

Här i veckan släpptes även Niall Horans album och bl.a låten Slow Hands finns på hans album Flicker

 

21.10.2017 kl. 13:25

Oktober är här

Och så var det redan oktober, tycker hela september gick så snabbt iväg att jag nästan inte hann med alla dagar som susade förbi. Tyckte det var igår skolan började men nej, nu har jag varit i skolan i flera veckor redan och på måndagen ska jag ut på min första Inlärning i arbete på tvåan. Och denna gången ska vi då ut på åldringshem/ servicehus. 

Idag var det för mig tidig väckning då jag skulle vara uppe med tuppen då kl 6.50 skulle jag vara på plats på ett åldringshem i Borgå för vi skulle ha en praktisk tent. Det gick nog helt bra tror jag och tiden gick snabbt där. Och dessutom fick man lära sig hur det fungerar på ett åldringshem så vet man vad man kan förvänta sig på måndagen.

På veckoslutet som gick hade jag en massa program då jag på lördagen uppträdde på ett evenemang, och dessutom skrev till en tidning och fotade evenemanget. Så den lördagen gick snabbt iväg men var jätte roligt nog. Jag läste 2 egenskrivna dikter och jag tyckte det gick riktigt bra.

Och på söndagen då den 1 oktober så fyllde min pappa år och vi firade honom med kaka, kaffe, kort och presenter som jag och mina syskon hade lagat.

Idag har det regnat, och imorgon ska det regna och väl i övermorgon också så man märker faktiskt att hösten är här på allvar. Trädena har bytt färg, det är kallt ute och förstås framförallt det är mörkt ute tidigt och länge på morgonen. 

 

 

03.10.2017 kl. 21:03

Måndag

Måndag igen då, hade skola från 8 till 15.30. Så ganska lång dag har vi på måndagar. Endast 2 veckor kvar nu till praktiken, så det är det sista som vi går igenom nu i vård och omsorg.

Idag efter skolan var jag ute och fotade lite hösttecken med telefonen. Vädret idag var så fint, soligt och ganska så varmt så kanske inte så höststämning med vädret idag. Men ute är väldigt fint med hösttecken.

  

 

 

 

Fotot fotat från Arenan

Sen senare ikväll såg jag på dokumentären Mamma, pappa, barn och den rekommenderar jag att se på. Handlar om ett par där mannen är trans och deras resa för att skaffa barn tillsammans. Riktigt intressant och rörande. Dokumentären hittar ni här eller genom att klicka på bilden. 

P.S Kolla in Bloglovisa, där 2 mina höstfoton är uppe på den bloggen.

Länk:

 

25.09.2017 kl. 19:50

Stockholm kryssning 21-23.8

 

Den 21.8 for jag och min mamma på vår första gemensamma Sverige kryssning. 

 

 

Vår resa startade med middag på Food Garden, jag åt en vegansk mat, med Seitan och annat gott. Tyckte middagen var jätte god.

 

 

 

 

 

 

Lyxmorgonmål i Stockholmsskärgård med fönster utsikt. Mums, smoothie och frukt bl.a.

 

 

 

Äntligen i Stockholm, här på väg med båten Emelie till stan. Här stannade båten i Gröna Lund.

 

 

 

 

Vårt mål på resan var att besöka Gallerian, har tyvärr inga bilder därifrån. Men shopping och cafe besök bestod Gallerian av. Shoppade lite på H&M och Hollister. Sen började vi gå tillbaka och såg på fina Stockholm helt enkelt. Och via en Starbucks på en god iste.

 

 

 

 

 

 

Tillbaka igen tilll Emelie som för oss till Vikingterminalen.

 

 

Tillbaka till båten, och lite senare på kvällen var det dags för middag. Denna gången på Buffén. Nja maten var inte någon sådär super där dåligt med vegetariskt utbud, enligt menyn skulle de ha mera men stämde inte med vad som fanns där. 

 

 

Sen började resan lida mot sitt slut, en härlig resa var det nog. Med mat, shopping, kolla runt i Stockholm, och förstås umgås med min mamma. 

 

24.09.2017 kl. 19:40

En härlig vecka

Okej tycker veckorna denna höst bara rusar iväg, snart blir det oktober och jag far ut på praktik. Fick på torsdagen veta min praktik plats och är så glad för den. 

Förutom att jag fick veta vart jag skulle fara på praktik har vi i skolan haft ganska fullt upp med allt vi ska lära oss innan praktiken. Bl.a har vi fått sticka varandra och det var en rolig men lite nervös upplevelse. 

På veckan har jag också hunnit med hela 2 cafebesök en med mamma och en med min kompis Meli. 

På torsdagen började en skrivkurs som jag hade anmält mig till och det var riktigt kiva där, kursen började med att vi alla presenterade oss och fick berätta lite om vårt skrivande. Uppgiften vi fick var att vi skulle skriva i ca 15 minuter om ett visst tema som då skulle innehålla 3 vissa saker i. Och det var riktigt roligt nog ,jag skrev då en dikt. Ser framemot fortsättningen av kursen, dock kanske jag inte kan fara på alla gånger men isåfall får jag uppgifterna på eposten. 

Nästa veckoslut händer en spännande sak för då ska jag igen uppträda på en scen, förra hösten blev det väl 3 gånger jag uppträdde på en scen. Och nästa lördag ska uppträda på scen med 2 dikter som jag har skrivit. Nu har gjort det några gånger redan men alltid lite nervös är man nog ändå. Så måste öva till det i veckan. 

23.09.2017 kl. 21:12

Veckoslutet

Ett veckoslut med massa barn, som gick snabbt iväg. Vi hade på besök hela veckoslutet en 2 och 3 åring så ganska så fullt upp hela veckoslutet. På lördagen for jag och 3 åringen med min lillebror och titta på en fotbollsmatch. Vädret var fint i början men sen började det komma upp moln och då bestämde jag att vi går hem tillbaka. Och inte tog det länge efter vi var hemma då det kom en ganska stor skur. Så tur hade vi med vädret. 

På söndagen var det också fullt upp då på morgonen gick jag till kyrkan för min bonusmamma skulle sjunga på gudstjänsten där. Sedan efter det hastigt hem igen för min bästa kompis och hennes 7 månader skulle komma till mig. Härligt att få träffa henne, fast vi sågs förra veckan också. Vi åt glass till kaffet och bara hade det allmänt mysigt. 

Sen blev det ganska snabbt kväll och 2 och 3 åringen skulle hem. 

Igår var det måndag skulle ha bloggat igår redan men kom sent hem och började göra en sak som jag tänker senare ta upp på bloggen. 

 

 

 

19.09.2017 kl. 07:49

Fredag

 

 

Fredag idag då så skönt. Haft ändå ganska korta dagar denna vecka men har ändå varit lite trött, troligtvis av dom här regniga dagarna. Förutom skola denna vecka hade jag ett möte igår. Och så har jag börjat se på Idols, hade inte alls fattat att Idols hade börjat redan så igår såg jag första avsnittet och började lite se på andra avnsittet. 

Lite veckoslutsplaner har jag iallafall då min bästa kompis kommer igen på söndag, underbart att få träffa henne. 

15.09.2017 kl. 07:52

Ett härligt veckoslut

Förra veckan gick nog så snabbt iväg, och jag glömde att blogga. Var ledig på torsdagen men den for nog också så snabbt iväg och plötsligt var det veckoslut. På lördagen var hela familjen hos vår famo. Så den dagen gick nog så snabbt. 

Och på söndagen hade jag min bästa kompis på besök och hennes 7 månaders baby. Härligt att träffa de båda igen och så stor hon hade blivit sen vi förra gången träffades. Tog en massa bilder förstås, och vi planerade att träffas nästa veckoslut också. Så ett riktigt härligt veckoslut blev det fast det for igen så snabbt iväg. 

Denna vecka har jag idag cirkelträning, torsdag ett möte och ett fullt veckoslut igen. Så tror det kommer gå ganska snabbt denna vecka nog.

 

 

 

12.09.2017 kl. 07:54

Yle Östnyland 50 år

Idag fyllde Yle Östnyland 50 år och de hade öppet hus imorse och bjöd på kaffe och kaka. 

 

 

 

 

Så bestämde mig då klockan 7 imorse att jag ska gå dit och se för har aldrig varit och kollat där. Sagt och gjort så gick jag då dit och var där typ kvart före 8. Först drack jag då kaffe och åt kaka. Och sen fick jag gå in i studion, min första gång då jag var i en radiostudio. Det var roligt att vara där och se hur det fungerar på radion. 

 

 

På bilden är jag och två persomer som var på morgonradion idag då, Fredrika Sundén till vänster och Frida Frankenhaeuser till höger. 

Sen fick jag en fråga om jag ville vara med på en livesändning i radion och tackade då förstås ja. Så lite efter nyheterna ca 8.20 så då fick jag svara på lite frågor att varför jag valde komma dit idag, och vad jag hade för minnen av radion. Så det blev en lite annorlunda morgon idag. Men jätte roligt var det nog. 

 

 

Och idag när jag kom hem så hade boken kommit, den ska jag läsa på veckoslutet. 

01.09.2017 kl. 20:32

Första skoldagen

Och så var det sommarlovet slut för mig, tiden har gått så snabbt och idag var det dags att börja 2an. Hade skola från 9-14. Och hann på morgonen före göra några ärende som att fixa busskort och byta ett par hörlurar jag köpt förra veckan som redan gått sönder. 

Dagen gick ganska långsam, första lektionen handlade bara om massa info och sen hade vi introduktion på grundvård och började gå igenom lite saker. Vi slutade 14, men hade sen ännu en tent i matematik. Och som tur kom jag igenom. Imorgon då fredag så skönt att det är en kort skolvecka iallafall. Imorgon efter skolan har jag en sak jag måste göra och det är att köpa vinterskor. Som tur är det ju inte vinter på länge men vill ha det färdigt köpt före snön kommer. Var och tittade på ett par redan den här veckan så vet vilka det ska bli. 

 

 

Så ett tips: När jag var i Helsingfors för någon vecka sen så var jag första gången på lunch i Glaspalatset. Hade läst om att de hade en ganska förmånlig vegansk lunch där så gick dit. Och tyckte det var jätte gott faktiskt. Till lunchen hörde en porkkala smörgås, latte, munk och en smoothie, allt detta för endast 10 e. Så kan verkligen rekommendera att gå och luncha där. 

31.08.2017 kl. 20:11

Höstplaner

 

 

- Skola förstås

- Tisdagar börjar på gymnastik, cirkelträning

.- En deadline till tidningen Astra

- Läsa böcker, beställde idag Vad heter ångest på Spanska av MICHAELA VON KÜGELGEN

- Gå en skrivarkurs, som är varannan torsdag

- Gå på kyrkans Tjejharmoni

- Ta det lungt och njuta av hösten

- I oktober praktik 

29.08.2017 kl. 08:00

Borgå Pride


Igår på lördagen ordnades Borgå Pride för första gången. Klockan 11 var jag i Grand där det var mingel och bjöds på skumvin, alkoholfritt, macarons och marshmallow. Efter minglet kl 12 skulle paraden börja. 

Före väntan på att paraden skulle börja blev jag intervjuad till Uusimaa. Den artikeln om Priden kan du läsa här! (på finska).

Tur med vädret hade vi på paraden uppehåll och t.om sol var det. Trevlig stämning var det och omkring ca 300 personer. Jag tyckte att Priden var lyckad. Efter själva paraden så var det program i stadsparken, olika partier hade tält där. Och Ungdomstjänsterna i Borgå hade ett eget tält, och Regnbågscafet i Borgå hade även ett. Så i det tältet kunde man skriva en hälsning på ett tyg så det gjorde jag. Sen efter det for jag hem och på vägen hem beställde jag en pizza. En lyckad dag helt enkelt, och hoppas det ordnas nästa år också.

 

20.08.2017 kl. 20:25

En fartfylld augusti

Länge sedan sist igen... men jag har haft en sån fartfylld augusti så har inte alls ägnat nån tid åt bloggen. Idag blir det dock heller inget långt inlägg för jag har bråttom och ska iväg igen. 

Tänkte bara skriva ett kort inlägg och så får det komma upp senare ett inlägg med vad jag sysslat med under augusti. Jag har just kommit hem från en massage, min första massage som jag varit på och det var nog jätte skönt. Tog en nack/huvud massage och den var i 45 minuter. 

Imorgon igen fullt upp då Borgå ordnar sin första Pride och dit har jag tänkt gå. På söndagen tänkte jag ta en lugn dag för på måndag reser jag och min mamma iväg till Sverige. Då vi ska fara på en Sverige kryssning bara vi två, och njuta och äta gott. 

 

 

 

18.08.2017 kl. 12:31

 

 

 

-OM MIG-

Daniela Ikäheimo

20 årig bloggare,poet,
hobbyfotograf och frilansare
Lakto ovo vegetarian

min kreativa blogg:
www.lillapoeten.ratata.fi

Utbildad bildartesan
Studerar till närvårdare
Bloggare sedan 2009
Finlandssvensk från Nyland

Kontakt: danielaiblogg@gmail.com

Instagram: Kaleinad

Facebook sida: Daniela I

 

 

Follow