Oktober är här

Och så var det redan oktober, tycker hela september gick så snabbt iväg att jag nästan inte hann med alla dagar som susade förbi. Tyckte det var igår skolan började men nej, nu har jag varit i skolan i flera veckor redan och på måndagen ska jag ut på min första Inlärning i arbete på tvåan. Och denna gången ska vi då ut på åldringshem/ servicehus. 

Idag var det för mig tidig väckning då jag skulle vara uppe med tuppen då kl 6.50 skulle jag vara på plats på ett åldringshem i Borgå för vi skulle ha en praktisk tent. Det gick nog helt bra tror jag och tiden gick snabbt där. Och dessutom fick man lära sig hur det fungerar på ett åldringshem så vet man vad man kan förvänta sig på måndagen.

På veckoslutet som gick hade jag en massa program då jag på lördagen uppträdde på ett evenemang, och dessutom skrev till en tidning och fotade evenemanget. Så den lördagen gick snabbt iväg men var jätte roligt nog. Jag läste 2 egenskrivna dikter och jag tyckte det gick riktigt bra.

Och på söndagen då den 1 oktober så fyllde min pappa år och vi firade honom med kaka, kaffe, kort och presenter som jag och mina syskon hade lagat.

Idag har det regnat, och imorgon ska det regna och väl i övermorgon också så man märker faktiskt att hösten är här på allvar. Trädena har bytt färg, det är kallt ute och förstås framförallt det är mörkt ute tidigt och länge på morgonen. 

 

 

Publicerad 03.10.2017 kl. 21:03

Måndag

Måndag igen då, hade skola från 8 till 15.30. Så ganska lång dag har vi på måndagar. Endast 2 veckor kvar nu till praktiken, så det är det sista som vi går igenom nu i vård och omsorg.

Idag efter skolan var jag ute och fotade lite hösttecken med telefonen. Vädret idag var så fint, soligt och ganska så varmt så kanske inte så höststämning med vädret idag. Men ute är väldigt fint med hösttecken.

  

 

 

 

Fotot fotat från Arenan

Sen senare ikväll såg jag på dokumentären Mamma, pappa, barn och den rekommenderar jag att se på. Handlar om ett par där mannen är trans och deras resa för att skaffa barn tillsammans. Riktigt intressant och rörande. Dokumentären hittar ni här eller genom att klicka på bilden. 

P.S Kolla in Bloglovisa, där 2 mina höstfoton är uppe på den bloggen.

Länk:

 

Publicerad 25.09.2017 kl. 19:50

Stockholm kryssning 21-23.8

 

Den 21.8 for jag och min mamma på vår första gemensamma Sverige kryssning. 

 

 

Vår resa startade med middag på Food Garden, jag åt en vegansk mat, med Seitan och annat gott. Tyckte middagen var jätte god.

 

 

 

 

 

 

Lyxmorgonmål i Stockholmsskärgård med fönster utsikt. Mums, smoothie och frukt bl.a.

 

 

 

Äntligen i Stockholm, här på väg med båten Emelie till stan. Här stannade båten i Gröna Lund.

 

 

 

 

Vårt mål på resan var att besöka Gallerian, har tyvärr inga bilder därifrån. Men shopping och cafe besök bestod Gallerian av. Shoppade lite på H&M och Hollister. Sen började vi gå tillbaka och såg på fina Stockholm helt enkelt. Och via en Starbucks på en god iste.

 

 

 

 

 

 

Tillbaka igen tilll Emelie som för oss till Vikingterminalen.

 

 

Tillbaka till båten, och lite senare på kvällen var det dags för middag. Denna gången på Buffén. Nja maten var inte någon sådär super där dåligt med vegetariskt utbud, enligt menyn skulle de ha mera men stämde inte med vad som fanns där. 

 

 

Sen började resan lida mot sitt slut, en härlig resa var det nog. Med mat, shopping, kolla runt i Stockholm, och förstås umgås med min mamma. 

 

Publicerad 24.09.2017 kl. 19:40

En härlig vecka

Okej tycker veckorna denna höst bara rusar iväg, snart blir det oktober och jag far ut på praktik. Fick på torsdagen veta min praktik plats och är så glad för den. 

Förutom att jag fick veta vart jag skulle fara på praktik har vi i skolan haft ganska fullt upp med allt vi ska lära oss innan praktiken. Bl.a har vi fått sticka varandra och det var en rolig men lite nervös upplevelse. 

På veckan har jag också hunnit med hela 2 cafebesök en med mamma och en med min kompis Meli. 

På torsdagen började en skrivkurs som jag hade anmält mig till och det var riktigt kiva där, kursen började med att vi alla presenterade oss och fick berätta lite om vårt skrivande. Uppgiften vi fick var att vi skulle skriva i ca 15 minuter om ett visst tema som då skulle innehålla 3 vissa saker i. Och det var riktigt roligt nog ,jag skrev då en dikt. Ser framemot fortsättningen av kursen, dock kanske jag inte kan fara på alla gånger men isåfall får jag uppgifterna på eposten. 

Nästa veckoslut händer en spännande sak för då ska jag igen uppträda på en scen, förra hösten blev det väl 3 gånger jag uppträdde på en scen. Och nästa lördag ska uppträda på scen med 2 dikter som jag har skrivit. Nu har gjort det några gånger redan men alltid lite nervös är man nog ändå. Så måste öva till det i veckan. 

Publicerad 23.09.2017 kl. 21:12

Veckoslutet

Ett veckoslut med massa barn, som gick snabbt iväg. Vi hade på besök hela veckoslutet en 2 och 3 åring så ganska så fullt upp hela veckoslutet. På lördagen for jag och 3 åringen med min lillebror och titta på en fotbollsmatch. Vädret var fint i början men sen började det komma upp moln och då bestämde jag att vi går hem tillbaka. Och inte tog det länge efter vi var hemma då det kom en ganska stor skur. Så tur hade vi med vädret. 

På söndagen var det också fullt upp då på morgonen gick jag till kyrkan för min bonusmamma skulle sjunga på gudstjänsten där. Sedan efter det hastigt hem igen för min bästa kompis och hennes 7 månader skulle komma till mig. Härligt att få träffa henne, fast vi sågs förra veckan också. Vi åt glass till kaffet och bara hade det allmänt mysigt. 

Sen blev det ganska snabbt kväll och 2 och 3 åringen skulle hem. 

Igår var det måndag skulle ha bloggat igår redan men kom sent hem och började göra en sak som jag tänker senare ta upp på bloggen. 

 

 

 

Publicerad 19.09.2017 kl. 07:49

Fredag

 

 

Fredag idag då så skönt. Haft ändå ganska korta dagar denna vecka men har ändå varit lite trött, troligtvis av dom här regniga dagarna. Förutom skola denna vecka hade jag ett möte igår. Och så har jag börjat se på Idols, hade inte alls fattat att Idols hade börjat redan så igår såg jag första avsnittet och började lite se på andra avnsittet. 

Lite veckoslutsplaner har jag iallafall då min bästa kompis kommer igen på söndag, underbart att få träffa henne. 

Publicerad 15.09.2017 kl. 07:52

Ett härligt veckoslut

Förra veckan gick nog så snabbt iväg, och jag glömde att blogga. Var ledig på torsdagen men den for nog också så snabbt iväg och plötsligt var det veckoslut. På lördagen var hela familjen hos vår famo. Så den dagen gick nog så snabbt. 

Och på söndagen hade jag min bästa kompis på besök och hennes 7 månaders baby. Härligt att träffa de båda igen och så stor hon hade blivit sen vi förra gången träffades. Tog en massa bilder förstås, och vi planerade att träffas nästa veckoslut också. Så ett riktigt härligt veckoslut blev det fast det for igen så snabbt iväg. 

Denna vecka har jag idag cirkelträning, torsdag ett möte och ett fullt veckoslut igen. Så tror det kommer gå ganska snabbt denna vecka nog.

 

 

 

Publicerad 12.09.2017 kl. 07:54

Redo för hösten

 

 

Nu är jag redo för hösten. I min höst ingår alltid doftljus och idag kom det en liten tillökning på 2 ljus. Vår lilla matbutik hade tagit in lite ljus och då hittade jag de här. Söta små ljus i burkar, påminner lite som Yankee Candle tyckte jag. I doften körsbär och morgondagg. 2.99 e st var de så kanske blir några fler ännu. 

 

 

På sommaren handlade jag även mitt första ljus från Voluspa som jag skulle spara till hösten. Och det får jag äntligen nu börja tända. 

Gillar du ljus på hösten, isåfall har du någon favorit?

Publicerad 05.09.2017 kl. 07:40

Bloggar jag läser

 

 

Ellen Westerlund - 

 

Jennifer -

 

Corinne Grönholm - 

 

Jenna Vierinen -

http://jenna.ratata.fi/blogg/ 

 

Julia Degerth - 

 

Miilo - 

http://miilo.ratata.fi/blogg/ 

 

Kaneli - 

http://spicegirl.ratata.fi/blogg/ 

 

Daniela - 

 

 

Publicerad 04.09.2017 kl. 08:27

Veckoplanering: v36

Veckans veckoplanering, vissa planer lite öppna ännu. Men annars ganska varierande program denna vecka. Min första hela skolvecka dessutom som börjar. Så vet inte hur mycket skolarbete vi får.
 

- Måndag: Inget annat planerat än skola skönt, men måste fixa nån sorts mat som räcker till flera dagar.

- Tisdag: Min jumpa börjar första gången som jag ska börja gå på min cirkelträning, sen på kvällen har jag ännu ett möte. 

- Onsdag: Kyrkans Tjejharmoni

- Torsdag: Ledig, här ska jag lägga in sånt som behöver göras. Kanske något skolarbete och har en deadline som jag måste skriva. 

- Fredag, Lördag och Söndag: Just nu inget riktigt planerat, utan på fredag förstås skola. Så dom här dagarna är lite öppna ännu. 

 

 

 

Publicerad 03.09.2017 kl. 18:46

Yle Östnyland 50 år

Idag fyllde Yle Östnyland 50 år och de hade öppet hus imorse och bjöd på kaffe och kaka. 

 

 

 

 

Så bestämde mig då klockan 7 imorse att jag ska gå dit och se för har aldrig varit och kollat där. Sagt och gjort så gick jag då dit och var där typ kvart före 8. Först drack jag då kaffe och åt kaka. Och sen fick jag gå in i studion, min första gång då jag var i en radiostudio. Det var roligt att vara där och se hur det fungerar på radion. 

 

 

På bilden är jag och två persomer som var på morgonradion idag då, Fredrika Sundén till vänster och Frida Frankenhaeuser till höger. 

Sen fick jag en fråga om jag ville vara med på en livesändning i radion och tackade då förstås ja. Så lite efter nyheterna ca 8.20 så då fick jag svara på lite frågor att varför jag valde komma dit idag, och vad jag hade för minnen av radion. Så det blev en lite annorlunda morgon idag. Men jätte roligt var det nog. 

 

 

Och idag när jag kom hem så hade boken kommit, den ska jag läsa på veckoslutet. 

Publicerad 01.09.2017 kl. 20:32

Första skoldagen

Och så var det sommarlovet slut för mig, tiden har gått så snabbt och idag var det dags att börja 2an. Hade skola från 9-14. Och hann på morgonen före göra några ärende som att fixa busskort och byta ett par hörlurar jag köpt förra veckan som redan gått sönder. 

Dagen gick ganska långsam, första lektionen handlade bara om massa info och sen hade vi introduktion på grundvård och började gå igenom lite saker. Vi slutade 14, men hade sen ännu en tent i matematik. Och som tur kom jag igenom. Imorgon då fredag så skönt att det är en kort skolvecka iallafall. Imorgon efter skolan har jag en sak jag måste göra och det är att köpa vinterskor. Som tur är det ju inte vinter på länge men vill ha det färdigt köpt före snön kommer. Var och tittade på ett par redan den här veckan så vet vilka det ska bli. 

 

 

Så ett tips: När jag var i Helsingfors för någon vecka sen så var jag första gången på lunch i Glaspalatset. Hade läst om att de hade en ganska förmånlig vegansk lunch där så gick dit. Och tyckte det var jätte gott faktiskt. Till lunchen hörde en porkkala smörgås, latte, munk och en smoothie, allt detta för endast 10 e. Så kan verkligen rekommendera att gå och luncha där. 

Publicerad 31.08.2017 kl. 20:11

Höstplaner

 

 

- Skola förstås

- Tisdagar börjar på gymnastik, cirkelträning

.- En deadline till tidningen Astra

- Läsa böcker, beställde idag Vad heter ångest på Spanska av MICHAELA VON KÜGELGEN

- Gå en skrivarkurs, som är varannan torsdag

- Gå på kyrkans Tjejharmoni

- Ta det lungt och njuta av hösten

- I oktober praktik 

Publicerad 29.08.2017 kl. 08:00

Veckoplanering: v35

 

Försökte tidigare börja med de här veckoplaneringsinläggen men blev aldrig något av det. Så ska försöka nu igen. Idén är att varje söndag eller måndag skriva en planering för veckan som kommer. Senare denna veckan ska det även komma upp vad jag sysslat med i augusti. Tyvärr har jag lyckats bli lite sjuk just nu också så vi får se hur jag mår helt enkelt. 

- Tisdag: Ettorna kommer till skolan. Jag ska vara tutor där, dra ett program vi planerade i våras. Hoppas det lyckas bra.

- Onsdag: Ingenting planerat, ta en lugn dag före skolan börjar helt enkelt, fixa något smått och så kanske. Som att skriva dikterna till Astra och öva på en matematik tent.

- Torsdag: Skolan börjar, mitt 2a studieår som närvårdarstuderande. En ganska så kort dag som tur, men tyvärr har jag en matematik tent efter skolan. Kanske ett möte också på kvällen.

- Fredag: Andra dagen i skolan, inget speciellt planerat bara ta det lugnt. 

- Lördag och söndag: Lördag en marknad kanske tänkt gå på, söndag ta det lugnt. 

Publicerad 28.08.2017 kl. 19:48

Borgå Pride


Igår på lördagen ordnades Borgå Pride för första gången. Klockan 11 var jag i Grand där det var mingel och bjöds på skumvin, alkoholfritt, macarons och marshmallow. Efter minglet kl 12 skulle paraden börja. 

Före väntan på att paraden skulle börja blev jag intervjuad till Uusimaa. Den artikeln om Priden kan du läsa här! (på finska).

Tur med vädret hade vi på paraden uppehåll och t.om sol var det. Trevlig stämning var det och omkring ca 300 personer. Jag tyckte att Priden var lyckad. Efter själva paraden så var det program i stadsparken, olika partier hade tält där. Och Ungdomstjänsterna i Borgå hade ett eget tält, och Regnbågscafet i Borgå hade även ett. Så i det tältet kunde man skriva en hälsning på ett tyg så det gjorde jag. Sen efter det for jag hem och på vägen hem beställde jag en pizza. En lyckad dag helt enkelt, och hoppas det ordnas nästa år också.

 

Publicerad 20.08.2017 kl. 20:25